latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:21 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije preko "Privrednika" nastavlja da pomaže studente u Hrvatskoj

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas je u Zagrebu prisustvovao Skupštini stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" i podijelio stipendije talentovanim učenicima i studentima.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ)

Iz Srpske pravoslavne crkve  je saopšteno da je "Privrednik" najstarija organizacija Srba u Hrvatskoj koja je prošle godine obilježila 125 godina od osnivanja, a okuplja i stipendira talentovane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti.

U saopštenju je navedeno da ove školske i akademske godine "Privrednik" stipendira 137 učenika i studenata, najveći broj do sada.

Iz Fonda "Vladimir Matijević" dodijeljene su 63 studentske i 72 učeničke stipendije, dok su dvije studentske stipendije dar Fonda "Ivana Vujnović".

Srpski patrijarh je u obraćanju istakao da ga raduje što je danas u Zagrebu i podsjetio na riječi apostola Pavla da je jedino ljubav ono što smo dužni jedni drugima.

- To je naš najveći zadatak, to je naša obaveza i po tome mi jesmo ljudi. U tom smislu nema razloga da previše hvalimo jedni druge ako smo učinili nešto dobro, osim da budemo sami zahvalni onima koji nam čine dobro, iznad svega Bogu koji uvijek pronađe načina i puta da ne ostanemo sami - rekao je patrijarh Porfirije.

On je stipendistima poručio da kao pametni ljudi uče, rade i budu čestiti, što je preduslov svakog uspjeha, naglasivši da je Crkva uvijek dužna da bude uz svakoga, ali da će i on lično biti uz njih.

Patrijar Porfirije danas je u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služio Svetu arhijerejsku liturgiju, nakon koje je u besjedi pozvao vjernike da se drže zakona Božijeg.

Njegova svetost je poručio vjernicima da imaju smirenje, a da gordost i samoljublje vide kao najvećeg neprijatelja, kao izvor svakog zla i svake druge strasti u čovjeku.

- Nerijetko imamo iskušenje kada se pridržavamo zakona Božijeg, Јevanđelja, zapovesti Božijih, da u isto vrijeme poredimo sebe sa drugima, sa bližnjima, pa da primjećujemo kako smo mi bolji od njih, kako smo duhovniji, i da, samim tim što se spolja pridržavamo pravila Јevanđelja i zakona, imamo pravo i da ih kritikujemo i da osuđujemo - rekao je patrijarh.

Pri tome se, dodao je, zaboravlja da se cilj Јevanđelja da sav zakon i sve zapovijesti Božije sažimaju u zapovijesti o ljubavi koju Gospod ostavlja kao način ljudskog postojanja.