latinica  ћирилица
10/12/2023 |  18:47 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Šansa za razvoj zdravstvenog turizma: U Istočnom Drvaru počinje gradnja multifunkcionalnog centra (VIDEO)

U Istočnom Drvaru počinje izgradnja multifunkcionalnog centra, koji bi mještanima i posjetiocima ove opštine trebao služiti kako za obrazovno-kulturne tako i zdravstvene potrebe. U njemu su trebali biti i smještajni kapaciteti. U prvoj fazi izgradnje biće izdvojeno 530.000 maraka. Opština će izdvojiti 330.000, dok će ostatak novca obezbijediti Vlada Srpske.
U Istočnom Drvaru počinje gradnja multifunkcionalnog centra - Foto: RTRS
U Istočnom Drvaru počinje gradnja multifunkcionalnog centraFoto: RTRS

Smješten na 1.060 metara nadmorske visine i bez ikakvog zagađenja, Istočni Drvar ima idealne uslove za vazdušnu banju. Potvrđuje to i mještanin Јovica Marčeta.

- Imao sam astmu do 2010. Kad sam se vratio iz Beograda ovdje u Potoke, jednostavno astma je nestala - priča Marčeta.

Pet odsto populacije u Srpskoj ima astmu, a svaki četvrti stanovnik probleme sa alergijama. Boravak na višim nadmorskim visinama ublažava tegobe, a pomaže i kod kardiovaskularnih bolesti. Medicinski stručnjaci stoga podržavaju izgradnju ovakvog jednog centra u Istočnom Drvaru.

- Poznato je, pogotovo u periodu kada su ambrozija i korovi aktivni, da je dovoljno iz Banjaluke ili Prijedora doći ovdje i samim dolaskom nemate više problem. Međutim, sve do sada problem je bio nepostojanje smještajnih kapaciteta, koji bi gogodine u ovo doba trebali biti prošlost - ističe pecijalista pedijatar alergolog Branislav Lolić.

Milanko Maksić, kardiovaskularni hirurg, naglašava da ljekari naročito znaju šta znači oksigenacija ljudskom organizmu.

- Na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara ima toliko kiseonika, tako da ako ovaj projekat zaživi biće to veliki benifit kako za pacijente sa vaskularnim oboljenjima, tako i za one sa plućnim oboljenjima - dodaje Maksić.

Kulturno-obrazovno-zdravstveno-zaštitni centar obuhvata nekoliko objekata, a za izgradnju jednog potpisan je ugovor u vrijednosti 530.000 maraka. U Istočnom Drvaru očekuju da će izgradnja centra doprinijeti samoodrživosti opštine, ali i šire regije.

U prvoj fazi biće izgrađen objekat u kojem će biti smještajni kapaciteti, sala za sastanke i kuhinja. Ukupna vrijednost izgradnje centra je dva miliona maraka. U Istočnom Drvaru takođe planiraju i izgradnju skijaške staze.