latinica  ћирилица
10/12/2023 |  20:28 ⇒ 20:52 | Autor: Agencije

Sukobi između Izraela i Hezbolaha na granici sa Libanom

Izrael i Hezbolah sukobili su se na granici sa Libanom.
Rat u Izraelu (Foto: EPA/ABIR SULTAN) -
Rat u Izraelu (Foto: EPA/ABIR SULTAN)

Napad je uslijedio nakon što su pripadnici Hezbolaha lansirali dronove i projektile ka položajima izraelskih snaga koja je potom iz vazduha gađala nekoliko gradova i naselja na jugu te države.

Lokalni libanski zvaničnik Ali Hidžazi rekao je da su izraelski avioni gađali grad Ajtarun, gdje su uništili pet kuća a veći broj su oštetili. Prema njegovim riječima, ranjeno je pet osoba.

Napadi izraelske vojske prijavljeni su i na obodima libanskog sela Јarun. U drugom napadu na obližnje selo Rmejh, oštećeni su prozori, izlozi i škola.

Izraelska vojska nije komentarisala izvještaje o napadima.

Izrael i libanski Hezbolah razmjenjivali su vatru od početka sukoba u Gazi prije dva mjeseca. Nasilje je, uglavnom bilo ograničeno na pogranično područje.

Izraelska vojska ranije je saopštila da su "sumnjive letjelice" prešle iz Libana i da su dvije presretnute. Dva izraelska vojnika lakše su ranjena.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na nekoliko lokacija na jugu Izraela.

Hezbolah je saopštio da su napadi izvršeni kao podrška Palestincima u Pojasu Gaze. U saopštenju libanske militantne grupe navodi se da su lansirali eksplozivne dronove na komandne položaje izraelske vojske nedaleko od mjesta Јara. U drugom saopštenju se ističe da su lansirali rakete "Burkan" koje mogu da nose više stotina kilograma eksploziva.