latinica  ћирилица
11/12/2023 |  07:34 ⇒ 09:55 | Autor: RTS

Netanjahu: Palestinski militanti na početku svog kraja; Hamas: Sloboda za taoce samo putem pregovora

Sukob Izraela i Hamasa – 66. dan. IDF saopštio da je ispod grada Gaze otkrivena velika mreža tunela, gdje je navodno bila oblast Hamasovog glavnog komandnog centra. Hamas poručuje da taoci neće moći da se oslobode silom, već samo pregovorima. UN upozoravaju da devet od deset Palestinaca u Gazi ne može sebi da obezbjedi obrok svaki dan. Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno 18.000 ljudi, dok je poginulo 425 izraelskih vojnika.
Gaza (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN, ilustracija) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN, ilustracija)

Izrael je pogodio još 250 ciljeva na jugu Pojasa Gaze. Tel Aviv poručuje da je od 7. oktobra ubijeno najmanje sedam hiljada palestinskih militanata i da su im potrebna još dva mjeseca za potpunu eliminaciju Hamasa.

Premijer Benjamin Netanjahu tvrdi da se u proteklih nekoliko dana "desetine Hamasovih terorista" predalo izraelskim snagama, što, kako je ocijenio, predstavlja "početak kraja Hamasa".

Portparol IDF, kontraadmiral Danijel Hagari kaže da je izraelska vojska otkrila veliku mrežu tunela u gradu Gazi, ispod takozvanog Palestinskog trga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa Netanjahuom rekao da je Moskva spremna da pruži svu moguću pomoć za ublažavanje patnje civila i deeskalaciju sukoba.

Istovremeno, Netanjahu je kritikovao saradnju Rusije i Irana, ali i zahvalio na naporima da se oslobodi Izraelac sa ruskim državljnstvom.

Izrael navodi da je od 7. oktobra poginulo 425 vojnika, a ranjeno oko 1.600. Palestinske vlasti navode da je u Gazi stradalo 18.000 i povrijeđeno skoro 50 hiljada. Od njih su 45 odsto djeca.

Stanovnici Kan Јunisa napuštaju i to mjesto, jer se vode borbe "od kuće do kuće".

Palestinski zvaničnici optužuju Izrael da bombarduje dijelove Gaze, gdje je civilima savjetovano da bježe.

Svjetski program Ujedinjenih nacija za hranu upozorava da polovina stanovništva u Pojasu Gaze gladuje, a da u nekim dijelovima te enklave, devet od 10 ljudi nema nijedan obrok dnevno.

U bolnice na jugu enklave stižu žrtve izraelskog bombardovanja, gdje nema dovoljno kreveta za sve povrijeđene.