latinica  ћирилица
11/12/2023 |  09:09 ⇒ 09:53 | Autor: SRNA

Đuragić: Srpska je kredibilan partner Briselu

Šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu Mario Đuragić izjavio je Srni da je Srpska kredibilan partner EU, ali da nije realno očekivati značajnije promjene odnosa Brisela prema Republici Srpskoj.
Mario Đuragić - Foto: RTRS
Mario ĐuragićFoto: RTRS

Đuragić je rekao da je Predstavništvo, kao i ranijih godina bilo i biće servis institucijama Republike Srpske u Briselu i njenim predstavnicima.

On je istakao da je Predstavništvo radilo i radiće na predstavljanju Republike Srpske kao kredibilnog partnera u političkim i ekonomskim procesima, kao i drugim oblicima međunarodne saradnje.

- U tom smislu sve aktivnosti su jednako važne i ne bih davao prioritet jednih nad drugim - naglasio je Đuragić.

Govoreći o odnosu Brisela prema Srpskoj, on je naveo da postoje određeni uslovi koji se postavljaju pred Srbe.

- Vrlo je prosto. Pritisak na Srbe i Republiku Srpsku od Zapada i samim tim i Brisela bi se mogao smanjiti čim se odlučimo da uvedemo sankcije Rusiji, priznamo Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu, preuzmemo na sebe svu krivicu za ratove devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Јugoslavije, pristanemo na centralizaciju BiH i sprovedemo još par zahtjeva koji će se pojaviti usput. Da li vi znate nekoga ko je spreman to uraditi i da li bi državljani Republike Srpske to prihvatili? - upitao je Đuragić.

Do tada, naveo je Đuragić, nije realno očekivati značajnije promjene u odnosu prema Republici Srpskoj.