latinica  ћирилица
11/12/2023 |  10:12 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Crna Gora: Od posljedica zagađenog vazduha preminulo 1.060 građana

Prema posljednjim procjenama Evropske agencija za zaštitu životne sredine, u Crnoj Gori je prošle godine zagađenje vazduha doprinijelo prijevremenoj smrti 1.060 stanovnika, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.
Zagađenost vazduha - Foto: RTRS
Zagađenost vazduhaFoto: RTRS

Prema ovim podacima, od posljedica zagađenja PM česticama preminulo je 920 ljudi, azot-dioksidom 90 i prizemnim ozonom 50 osoba.

Ovi podaci se, kako je navedeno, slažu sa podacima prikazanim u studiji "Uticaj zagađenja vazduha na zdravlje u Crnoj Gori" koju su sačinili eksperti Svjetske zdravstvene organizacije u saradnji sa Institutom i drugim partnerskim institucijama u Crnoj Gori 2016. godine.

Studija je u analizi za tri grada - Podgoricu, Nikšić i Pljevlja pokazala da je zagađenje vazduha PM česticama doprinijelo prijevremenoj smrti u oko 250 slučajeva na 100.000 stanovnika.

- Osim prijevremenog umiranja, zagađenje vazduha uzrokuje smanjenje kvaliteta života usljed obolijevanja od bolesti kao što su infekcije disajnih puteva, hronična opstruktivna bolest pluća, dijabetes, kognitivna oštećenja, neurološke i druge bolesti i stanja - navedeno je iz Instituta za javno zdravlje.

Zagađenje vazduha je pojam koji se odnosi na prisustvo jednog ili više zagađivača u vazduhu, kao što su prašina, isparenja, gas, magla, mirisi, dim ili para u količini i trajanju koji mogu biti štetni po zdravlje ljudi.

- Udisanje ovih zagađivača dovodi do upale, oksidativnog stresa, imunosupresije i mutagenosti u ćelijama širom našeg tijela, utičući na pluća, srce, mozak u sve ostale organe i na kraju dovodeći do nastajanja bolesti - navedeno je u saopštenju.

Uticaj na zdravlje usljed izloženosti zagađenju vazduha napolju ili u domaćinstvu zavise od vrste i koncentracije zagađujućih materija u mješavini zagađenog vazduha kojoj je pojedinac izložen.

- Zagađeni vazduh može uticati na gotovo svaki organ u tijelu. Zbog svoje male veličine neki zagađivači vazduha, kao što su praškaste PM 2,5 čestice, mogu lako da prodru u krvotok preko pluća i cirkulišu po cijelom tijelu, što dovodi do sistemskih oštećenja tkiva i ćelija, upale koja usljed dugoročnog izlaganja može dovesti do nastajanja raka - navedeno je iz Instituta.