latinica  ћирилица
11/12/2023 |  10:16 ⇒ 10:20 | Autor: SRNA

Raković: Ratnohuškačke izjave imama Hodžića u skladu sa politikom Islamske zajednice BiH

Ratnohuškačke izjave iz Islamske zajednice BiH, poput nedavne imama Haruna Hodžića na vjerskom predavanju kod Zenice, u skladu su sa politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao krilo SDA vodila tokom proteklih decenija, rekao je istoričar Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković - Foto: RTRS
Aleksandar RakovićFoto: RTRS

On ističe da je Islamska zajednica BiH početkom devedesetih godina prošlog vijeka bila jedno od krila Stranke demokratske akcije /SDA/ koja je razbijala Јugoslaviju i izazvala građanski rat u Јugoslaviji.

S tim u vezi, kako navodi Raković, ovakve ratnohuškačke izjave nisu ništa novo jer u toj strukturi postoji tradicija duga 30 godina, koja njeguje ideološka shvatanja ratovanja u islamu.

Ovo je sasvim očekivano, s vremena na vreme se pojavi u javnosti, ali najčešće mi ni ne znamo šta se govori po džamijama, a u svakom slučaju u skladu je sa politikom koju je Islamska zajednica BiH, kao jedno krilo SDA, vodila tokom prethodnih decenija - kaže Raković.

On napominje da je onima koji se bave ovim pitanjem to sve poznato, ali se javnost "uvijek nekako ustalasa kada to dođe u medije".

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, rekao je nedavno na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

Hodžić je rekao kako od streljačkih klubova treba napraviti vojsku i svako dijete obučiti da se bavi streljaštvom, kao i da u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH.

U sastavu zloglasne 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH bili su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.