latinica  ћирилица
11/12/2023 |  10:45 | Autor: TANЈUG

Ruska FSB ove godine osujetila 14 pokušaja sabotaže i terorizma na Krimu

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je danas da je otkrila široku tajnu mrežu ukrajinskih agenata na Krimu ove godine i osujetila 14 pokušaja sabotaže i terorizma, kao i da je 10 osoba već osuđeno za planiranje tih akata.
Ruska federalna služba bezbjednosti  (Foto:EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT) -
Ruska federalna služba bezbjednosti (Foto:EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT)

U saopštenju se navodi da je FSB, u saradnji sa Ruskim istražnim komitetom, suzbio aktivnosti široke mreže agenata na Krimu kojima su upravljale ukrajinske obavještajne agencije pod kontrolom Zapada u cilju izvršenja akata sabotaže i terorizma usmjerenih na vladine zvaničnike, rusko vojno osoblje i oficire FSB, kao i na transportne i energetske objekte, prenio je TASS.

Precizira se da su planirani napadi bili usmjereni na lidera Krima Sergeja Aksjonova, predsjednika krimskog parlamenta Vladimira Konstantinova, gradonačelnicu Јalte Јaninu Pavlenko, proruskog blogera Aleksandra Talipova i aktivistu Olega Carjova.

Identifikovani su agenti kojima se rukovodilo iz Glavnog obaveštajnog direktorata Ministarstva odbrane Ukrajine - GUR i Službe bezbjednosti Ukrajine, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, spriječeno je 14 akata sabotaže i terorizma, uključujući eksplozije na željezničkim prugama na šest lokacija, na dva gasovodna postrojenja, tri trafostanice i tri motorna vozila.

Oduzeto je 37 improvizovanih eksplozivnih naprava i više od 200 kilograma eksplozivnih materija, precizira se u saopštenju.
Navodi se da je do sada pokrenuto više od 30 krivičnih istraga u vezi sa terorizmom, a da optuženima prijeti kazna do 25 godina zatvora.