latinica  ћирилица
11/12/2023 |  12:26 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Vujić u Ženevi: BiH se obavezala da će do marta 2024. godine donijeti zakon o Ustavnom sudu (FOTO/VIDEO)

Povodom obilježavanja godišnjice od Deklaracije o ljudskim pravima, u Ženevi je održana svečanost gdje su učestvovali brojni državnici i ministri inostranih poslova. Svečanosti je pristuvovao i šef Misije pri UN-u u Ženevi Bojan Vujić.
Bojan Vujić, stalni predstavnik BiH pri UN - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan Vujić, stalni predstavnik BiH pri UNFoto: Ustupljena fotografija

- BiH se pridružila zemljama koje su danas u Ženevi odale počasti povodom 75. godišnjice deklaracije o ljudskim pravima, jednoj od najrevolucionarnijih globalnih obećanja u svijetu - rekao je Vujić.

U svom obraćanju Vujić je govorio o ljudskim pravima u BiH i značaju sudstva koje bi trebalo da bude nezavisno i nepristrasno.

- Ovom istorijskom prilikom želim da istaknem nezavisnog i važnost nezavisnog domaćeg pravosuđa u zaštiti prava propisanih Univerzalnoim Deklaracijom o ljudskim pravima. Član 8. Univerzalne deklaracije predviđa da svako ima pravo na djelotvoran pravni lijek od strane nadležnih sudova, za povrede osnovnih ljudskih prava koja su zagarantovana Ustavom - naglasio je Vujić.

Navodi da su Ustavom BiH tretirana važna načela ljudskih prava. Istakao je i ulogu Ustavnog suda BiH, koji bi trebalo da štiti ljudska prava svih građana, a u kome još uvijek pozicije zauzimaju strane sudije.

- Na ovu važnu godišnjicu, BiH se obavezala da će donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH do marta 2024. godine, u skladu sa standardima Evropske unije kojim je predviđeno da sve sudije budu državljani BiH. Evropska komisija je ovu reformu prepoznala kao prioritet za BiH za članstvo u EU - zaključio je Vujić.

Foto: RTRS

Podsjećamo, ove godine se obilježava 75. godišnjica jednog od najrevolucionarnijih globalnih obećanja u svijetu - Deklaracije o ljudskim pravima, koju je proglasila Skupština UN-a u Parizu 10. decembra 1948. U ovoj deklaraciji prvi put se utvrđuju osnovna ljudska prava koja treba univerzalno štititi.

Opšta deklaracija o ljudskim pravima postavlja širok raspon temeljnih prava i sloboda na koje svi narodi imaju pravo i garantuje prava svakog pojedinca, bez razlike, na osnovu nacionalnosti, mjesta stanovanja, pola, nacionalnog ili etničkog porijekla, vjere, jezika ili bilo kojeg drugog statusa.

Iako Deklaracija nije obavezujući dokument, inspirisala je više od 60 instrumenata ljudskih prava koji zajedno čine međunarodni standard ljudskih prava.

Opšta saglasnost svih država članica UN o osnovnim ljudskim pravima utvrđenim u Deklaraciji danas je čini još jačom i naglašava važnost ljudskih prava u svakodnevnim životima.