latinica  ћирилица
11/12/2023 |  13:15 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Milašinović: Islamski ekstremizam stvarna opasnost

Bivši dekan Fakulteta bezbjednosti u Beogradu Radomir Milašinović izjavio je za Srnu da i ratnohuškačke izjave imama Haruna Hodžića na nedavnom vjerskom predavanju kod Zenice potvrđuju da se islamski ekstemizam ne smije posmatrati kao latentna, već stvarna opasnost na Balkanu.
Radomir Milašinović - Foto: SRNA
Radomir MilašinovićFoto: SRNA

- Islamski terorizam samo je pognuo glavu, a biće sigurno nešto sa čim će se Evropa, a posebno naši krajevi suočavati još dugi niz godina, jer ni izdaleka to pitanje nije riješeno - upozorio je Milašinović koji je i jedan od osnivača Evroazijskog bezbjednosnog Foruma.

On napominje da u vezi sa imamom Hodžićem sve zavisi od reagovanja nadležnih u Federaciji BiH na ovakve ratnohuškačke izjave jer Republika Srpska nema mogućnosti da utiče na otklanjanje ove prijetnje u BiH, mada se mora ukazivati na ovakve ekstreme.

Milašinović ukazuje da islamisti jesu prijetnja za koju se očekuje da će tek da se rasplamsa i raspali požar zbog inertnosti međunarodne zajednice i uopšte svijeta prema događanjima na Bliskom istoku.

- Јer rijetko je kad u poslijeratnoj istoriji bilo više ćutanja o nečemu što je očigledno zaprepastilo svakog normalnog čovjeka. To će da bude nova varnica, ali prethodno to mora da se razbukta u onom dijelu Bliskog istoka u kome se to tradicionalno razbuktavalo. Mi smo nažalost trusno područje kada je u pitanju islamski ekstremizam, fundamentalizam i terorizam - kaže Milašinović.

On smatra da pomirljive riječi koje dolaze na primjer turskog predsjednika Redžepa Erdogana i zvaničnika iz muslimanskog svijeta ništa ne znače.

- To su ljudi koji se ne drže jedne linije, nego imaju jedan konglomerat stavova i mišljenja koji mogu da budu iznenađenje bukvalno svakoga dana - smatra Milašinović.

Milašinović ukazuje da Balkan sigurno neće biti zaštićen od opasnosti terorizma.

- Ovaj dio Evrope neće biti ničim zaštićen, mada vidimo neke prijatne tonove u ovom vremenu na relaciji pravoslavlje – islam, što je inicirano još iz rata u Ukrajini i vjerovatno poteklo još iz područja kakav je Kavkaz - ocijenio je Milašinović.

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, rekao je nedavno na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

Hodžić je rekao kako od streljačkih klubova treba napraviti vojsku i svako dijete obučiti da se bavi streljaštvom, kao i da u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH.

U sastavu zloglasne 7. muslimanske brigade tzv. Armije BiH bili su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.