latinica  ћирилица
11/12/2023 |  15:27 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Aulić: U BiH o kojoj maštaju Halilović i Hodžić nema mjesta za Srbe

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Saša Aulić rekao je da ne zna je li skandaloznija namjera Haruna Hodžića i Nezima Halilovića da od streljačkih i lovačkih klubova prave džihad brigade ili smjelost da tako nešto predlože javno.
Saša Aulić - Foto: RTRS
Saša AulićFoto: RTRS

Aulić je naglasio u izjavi za Srnu da su očigledno ohrabreni izostankom reakcije na sve češće ratnohuškačke poruke muslimanskih vjerskih autoriteta, političara i ozloglašenih ratnih komadanata.

- Na otvorene prijetnje Srbima i drugim nemuslimanima u BiH žmure i nadležne institucije i dužebrižničke zapadne ambasade i zato nije ni čudo što su postale dio svakodnevnice u FBiH - istakao je Aulić povodom ratnohuškačkih izjava Hodžića i Halilovića.

Umjesto da se sankcionišu, dodao je on, stvarne bezbjednosne prijetnje se prikrivaju izmišljenim glupostima o ruskim paravojnim kampovima Republici Srpskoj.

- Za Hodžića i Halilovića očigledno nema, kao što nije bilo ni za Aliju Izetbegovića, mira i koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija. U BiH o kojoj njih dvojica maštaju nema mjesta za Srbe, baš kao što nije bilo na teritoriji pod Alijinom kontrolom - konstatovao je Aulić.

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne 7. muslimanske brigade, rekao je na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

On je je na ovom nedavnom predavanju rekao kako od streljačkih klubova treba napraviti vojsku i svako dijete obučiti da se bavi streljaštvom, ističući da to treba da bude "po zakonu".

Na tribini je govorio i Nezim Halilović Muderis, koji je rekao da "agresija na BiH traje". "Ona je neprekidna", rekao je Halilović.

Prema pisanju portala "Dnevnik.ba", Nezim Halilović Muderis je neformalni vođa vehabija, imam Fahdove džamije u Sarajevu i ratni komandant 4. Muslimanske brigade takozvane Armije BiH u Konjicu. On je visokorangirana osoba u Upravi Islamske zajednice BiH gdje obavlja dužnost šefa Kancelarije za hadž.

U govorima je ranije isticao da je "BiH odbranjena snagom islamskih dobrovoljaca i Bošnjaka".