latinica  ћирилица
11/12/2023 |  16:06 | Autor: SRNA

Župljanin: Da je BiH pravna država imam Hodžić bi bio uhapšen

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je da dijelovi Islamske zajednice u BiH u kontinuitetu pokazuju ekstremizam i radikalizam, kao i da bi imam Harun Hodžić bio uhapšen za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje da je BiH pravna država.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Komentarišući izjavu imama Hodžića da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja je spremna da se brani, Župljanin je rekao da ova izjava predstavlja širenje vjerske mržnje i islamskog radikalizma u BiH.

Župljanin je rekao da je neprihvatljivo i za svaku osudu pozivanje djece i članova lovačkih udruženja da se organizuju u vojne formacije i pripremaju za "ne daj Bože".

- Da je ovo pravna država imam bi već sada bio lišen slobode i bio bi pokrenut krivični postupak protiv njega i utvrđivanje odgovornosti za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje i pozivanje na organizovanje za neka buduća ratna dešavanja - poručio je Župljanin.

On je naveo da svim pripadnicima Islamske zajednice u BiH treba poslati poruku da se okrenu jačanju i izgradnji mira i stabilnosti.

- Treba da se okrenu jačanju vjerske tolerancije i međusobnog razumijevanja, uvažavanja, a ne da povlače ovakve poteze koji su neprihvatljivi za bilo koju zemlju - zaključio je Župljanin za Srnu.

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik zloglasne Sedme muslimanske brigade, rekao je nedavno na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

Hodžić je rekao da od streljačkih klubova treba napraviti vojsku i svako dijete obučiti da se bavi streljaštvom, kao i da u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike takozvane Armije BiH.

U sastavu zloglasne Sedme muslimanske brigade takozvane Armije BiH bili su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.