latinica  ћирилица
11/12/2023 |  16:29 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Orašanin: U programu ekonomskih reformi uvaženi zahtjevi Evropske komisije

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirjana Orašanin rekla je da se Vlada Srpske u programu ekonomskih reformi za period 2024-2026. godine opredijelila za evropske integracije i uvažila sve ono što zahtijeva Evropska komisija.
Mirjana Orašanin (Foto: Fejsbuk/Mirjana Orasanin) -
Mirjana Orašanin (Foto: Fejsbuk/Mirjana Orasanin)

- U ovom dokumentu je navedeno pet programskih stubova, a to su pet ključnih problema Republike Srpske - ekonomski rast, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Srpske - rekla je Orašanin na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, Orašanin je ocijenila da će on imati "neizvjesne prihode, ali vrlo sigurne rashode".

- Najveći prihod očekuje se od indirektnih poreza - dvije milijarde i osam miliona KM i oni su neizvjesni jer zavise prvenstveno od krajnje potrošnje, a ona od mnogo faktora. Već su najavljene promjene Zakona o PDV-u, što će smanjiti prihode po ovom osnovu - rekla je Orašanin i dodala da se očekuju prihodi od doprinosa od skoro 1,5 milijardu KM.

Ona je ocijenila da je penzioni sistem "sve veći teret budžetu Srpske, jer se povećava broj penzionera, a sve je manje radne snage i uplatioca doprinosa".