latinica  ћирилица
11/12/2023 |  17:05 | Autor: SRNA

U Sarajevu vazduh vrlo nezdrav

U Sarajevu je vazduh vrlo nezdrav, pa iz Vlade Kantona Sarajevo apeluju da građani izbjegavaju boravak napolju.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Iz Vlade Kantona Sarajevo navode da je kvalitet vazduha pogoršan u većem dijelu Kantona, ali je bolji nego prethodnog dana.

- Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju - navodi se u saopštenju i dodaje da i svi ostali ne bi trebali da se izlažu većim aktivnostima na otvorenom.

Vremenske prilike i dalje ne pogoduju kvalitetu vazduha, a u večernjim časovima ponovo se očekuje akumuliranje zagađujućih čestica.

Vlada Kantona Sarajevo juče je izdala upozorenje na povećanu koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu u ovom kantonu i potrebu primjene interventnih mjera.

Postrojenja za proizvodnju toplotne energije, snage veće od 50 kilovat-časova, koja koriste čvrsta i tečna goriva, dužna su da smanje temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno dva stepena Celzijusova.

Zabranjeno je i izvođenje građevinskih radova na otvorenom prostoru koji produkuju emisiju prašine u vazuh, kao i kretanje u zoni A automobila i teretnih vozila čiji motori imaju normu "evro dva" ili manju.