latinica  ћирилица
11/12/2023 |  18:27 ⇒ 18:56 | Autor: RTS

Nestao Aleksej Navaljni, advokati nemaju kontakt sa njim šest dana

Advokati ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji se nalazi na izdržavanju višegodišnje zatvorske kazne, rekli su da su izgubili kontakt sa svojim klijentom. Vjeruje se da je Navaljni bio u kaznenoj koloniji oko 300 kilometara istočno od Moskve. Advokati kažu da ne znaju gdje se nalazi.
Aleksej Navaljni (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Aleksej Navaljni (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Navaljni je u avgustu osuđen na 19 godina zatvora, pošto je proglašen krivim za stvaranje ekstremističke zajednice, finansiranje ekstremističkih aktivnosti i brojne druge zločine.

Ruski opozicionar je već služio kaznu od jedanaest i po godina u ustanovi maksimalne bezbjednosti zbog prevare i drugih optužbi koje negira.

Pristalice Navaljnog tvrde da su njegovo hapšenje i zatvaranje politički motivisan pokušaj da se uguši njegova kritika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Advokati su nekoliko puta pokušali da dobiju pristup u dvije kaznene kolonije u kojima se vjeruje da se nalazi Navaljni. Obaviješteni su da 47-godišnji Navaljni nije bio ni u IK-6 ni u IK-7 kaznenoj koloniji.

- U petak i tokom današnjeg dana, ni IK-6 ni IK-7 nisu odgovorili - navela je portparolka njegove organizacije Kira Јarmiš, dodavši da advokati nemaju kontakt sa Navaljnim već šest dana.

Navaljni, koji je u više navrata imao ozbiljne zdrastvene probleme, posljednji put je bio zatvoren u kaznenoj koloniji IK-6 koja se nalazi istočno od Moskve.