latinica  ћирилица
11/12/2023 |  18:29 ⇒ 18:29 | Autor: TANЈUG

Mađarska dobila izuzeće od novog paketa antiruskih sankcija EU

Mađarska je dobila izuzeće od odredbi novog paketa antiruskih sankcija Evropske unije i tako odbila prijetnje koje ugrožavaju njeno snabdijavanje energijom, izjavio je danas u Briselu ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.
Sijarto i Borelj u Briselu (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Sijarto i Borelj u Briselu (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Na konferenciji za novinare tokom pauze Savjeta za spoljne poslove Evropske unije, na kojoj se raspravljalo o 12. paketu sankcija Rusiji, Sijarto je saopštio da je Mađarska produžila rok za ukidanje izuzeća za kupovinu ruske sirove nafte preko naftovoda Družba.

- Bez gasovoda, Mađarska i Slovačka ne bi bile adekvatno snabdjevene, jer je hrvatski tranzitni kapacitet ograničen - rekao je on, prenosi agencija MTI.

Prema njegovim riječima, Mađarska je obezbijedila produženje izuzeća koje je isteklo 5. decembra, omogućavajući mađarskoj naftnoj i gasnoj kompaniji Mol da nastavi da izvozi rafinisanu rusku sirovu naftu na češko i hrvatsko tržište.

Sijarto je rekao da na paket sankcija neće biti uložen veto ako se ne podriva važan ekonomski interes Mađarske.

- Čini se da je Evropska komisija ovo prihvatila i da će nacrt prijedloga sankcija to uključiti - rekao je on.

Svi prijedlozi sankcija koji se odnose na nuklearnu industriju su odbijeni, jer bi učinili nemogućim proširenje nuklearne elektrane Hungaris Paks, rekao je Sijarto, napominjući da je to bilo ključno za energetsku bezbjednost zemlje.