latinica  ћирилица
11/12/2023 |  18:45 ⇒ 18:50 | Autor: TANЈUG

Ujedinjene nacije okončale mirovnu misiju u Maliju poslije 10 godina

Ujedinjene nacije danas su okončale 10-godišnju mirovnu misiju u Maliju, nakon zahtjeva vlade te zemlje u kojem se navodi da su snage svjetske organizacije neadekvatne da odgovore na rastući nasilni ekstremizam u toj zapadnoafričkoj zemlji.
Misija UN u Maliju (Foto: EPA-EFE/NICOLAS REMENE) -
Misija UN u Maliju (Foto: EPA-EFE/NICOLAS REMENE)

- Teret u Maliju je bio ogroman i težak - rekao je komandant snaga UN od 13.000 vojnika Mamadu Gaje, na završnoj ceremoniji u glavnom gradu Bamaku, prenosi AP.

On je izrazio povjerenje u bezbjednosne snage Malija da će riješiti krizu u zemlji. Za 10 godina, ubijeno je više od 300 pripadnika mirovne misije UN u Maliju, čime je postala najsmrtonosnija mirovna misija u svijetu, navodi američka agencija.

Vlasti Malija bore se da obuzdaju pobunu islamističkih ekstremista od 2012. godine. Oni su potisnuti u gradove na sjeveru zemlje, zahvaljujući operaciji koju je predvodila Francuska, čije trupe su napustile zemlju prošle godine.

Međutim, pobunjenici su se pregrupisali i počeli da izvode napade na vojsku Malija i njene saveznike, među kojima su se našle i snage Ujedinjenih nacija.

Vladajuća vojna hunta je u junu zatražila od misije UN da napusti tu zemlju.