latinica  ћирилица
11/12/2023 |  19:08 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Vlasti federalne Ilidže obilježavaju nepokretnosti na teritoriji Srpske (VIDEO)

Vlasti federalne opština Ilidža započele su postavljanje biljega na nepokretnosti duboko u teritoriji opštine Istočna Ilidža u Republici Srpskoj, samonicijativno, u nekim slučajevima bez znanja vlasnika tamošnjih imanja kao i rukovodstva lokalne zajednice.
Entitetska linija - Foto: RTRS
Entitetska linijaFoto: RTRS

U RUGIPP-u i republičkom Pravobranilaštvu kažu da, zajedno sa lokalnim vlastima, rade na prevazilaženju problema.

Obaviješten je premijer Srpske Radovan Višković, a i izvjesna je tematska sjednica Vlade o problemima na entitetskoj liniji razgraničenja.

U naselju Donji Kotorac, u opštini Istočna Ilidža vidljivi su biljezi uz samu entitetsku liniju razgraničenja. Malobrojni mještani koje smo zatekli su zbunjeni. Kažu, žive i rade u Republici Srpskoj gdje plaćaju porez na zemlju, vodu, struju i ostale namete, a sada vlasti federalne opština Ilidža, s kojom nemaju ništa, od njih traže da obilježe svoja imanja.

Pomjeranje entitetske međe dublje u teritoriju Republike Srpske i do 100 metara zabilježeno je i u naselju Vojkovići. Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović ukazao je na nezakonite postupke federalnih vlasti i upozorio na mogućnost stvaranja dvojnih evidencija nekretnina.

Od RUGIPP-a traži da provede postupak javnog izlaganja nekretnina u rubnim dijelovima opštine. Iz te institucije odgovaraju da će spriječiti uzurpaciju i otimanje teritorije Srpske.