latinica  ћирилица
11/12/2023 |  21:17 ⇒ 12/12/2023 | 07:11 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Rudno blago na Majevici - prilika ili opasnost? (VIDEO)

Planina Majevica leži na sirovinama budućnosti. Najviše ima magnezijuma, kalijuma, litijuma i borona. Nakon tri godine, švajcarska kompanija "Arkore" završila je sva istraživanja za otkrivanje nalazišta mineralnih sirovina. Riječ je o važnom nalazištu na evropskom tlu.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Stručnjaci smatraju da ležište može dovesti do privrednog razvoja.

- Kapacitet našeg ležišta sa 1,5 miliona tona govori da spadamo u veoma interesantna ležišta u ovom dijelu svijeta. I naš kapacitet na dugi rok će omogućiti održivo snabdijevanje EU sa ovom vrstom mineralne sirovine - izjavio je direktor "Arkor AG" Vladimir Rudić u emisiji Drugi ugao.

On podsjeća da je ova firma, kojom rukovodi, izvela detaljna geološka istraživanja u punom kapacitetu.

Magnezijum, kao predvodnik minerala, daje značaj ovom projkektu, kaže Rudić i dodaje da je magnezijum suda oko nas, kao i da finkcije u ljudskom organizmu rade uz pomoć ovog minerala.

 - Privredni razvoj jednog društva direktno zavisi od visokointezivnih proizvodnji koji su visokoprofitabilne. Јedna od njih je rudarska proizvodnja. Na jedno radno mjesto prati četiri do sedam radnih mjesta - istakao je Vladimir Malbašić, profesor Rudarskog fakulteta u Prijedor.

Naglasio je da su geološka istraživanja prvi korak ka pronalsaku rudnih nalazišta.

- Republika Srpska ukoliko se pokaže da ima potencijal iz neke oblasti svakako treba iskoristiti uz obavezno poštovanje zakonske regulative, normi iz oblasti životne sredine. Investitor je do sada pokazao ozbiljnost - poručio je Cvjetko Sandić, zamjenik direktora Geološkog zavoda Republike Srpske.

Bivši naučni saradnik na Univezitetu Britanske Kolumbije u Vankuveru Aleksandar Mišković naveo je da je proces do otvaranja rudnog komleksa je strogo kontrolisan od strane državnih tijela.

- Sve se obavnja po formama koje su priznate po najvišim međunarodnim standardima - istakao je Mišković.