latinica  ћирилица
12/12/2023 |  14:31 ⇒ 21:34 | Autor: RTRS

Višković: Predloženo sedam strukturnih ekonomskih reformi (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je danas poslanike u Narodnoj skupštini da glasaju za Prijedlog ekonomskih reformi Srpske za period 2024–2026. godine, po hitnom postupku, koji podrazumijeva sedam strukturnih reformi sa 17 reformskih mjera.
Radovan Višković - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Radovan ViškovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Višković je naveo da su strukturne reforme organizovane u tri oblasti, i to konkurentnost, održivost i otpornost, te ljudski kapital i socijalne politike.

Premijer Srpske je naveo da su Prijedlogom predložene strukturne reforme: unapređenje konkurentnosti privrede u okviru podrške tehnološkom razvoju i jačanju lanaca vrijednosti i snabdijevanja, te povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća i njihovo restrukturisanje.

- Strukturna reforma unapređenje konkurentnosti privrede kroz podršku tehnološkom razvoju i jačanju lanaca vrijednosti i snabdijevanja adresira znatan broj izazova i prepreka privrednom rastu i konkurentnosti u Srpskoj. Njen sadržaj fokusiran je na tri oblasti definisane kroz šest reformskih mjera - rekao je Višković u Narodnoj skupštini, obrazlažući Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024-2026. godine po hitnom postupku.

Višković je istakao da je Programom ekonomskih reformi Srpske predložena i energetska tranzicija, te ubrzana digitalna transformacija, kao i modernizacija i obnova transportne infrastrukture u skladu sa ciljevima Zelene agende.

- Mjera podrazumijeva izgradnju i rekonstrukciju putne infrastrukture koja će omogućiti da svi naši dijelovi Republike Srpske budu povezani na bezbjedan način - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, predloženo je i povećanje zapošljavanja poboljšanjem usklađenosti obrazovanja i razvoja praktičnih znanja i vještina na tržištu rada.

- To je jedan od prioriteta na kojem radimo zajedno sa našom poslovnom zajednicom, a to su unapređenje obuke i ostali programi i aktivnosti politike zapošljavanja za sve kategorije nezaposlenih. Plan je da praktičnom obukom na kraju školovanja imamo djecu spremnu za tržište rada - rekao je Višković.

Višković je naveo da je predloženo i unapređenje kvaliteta i efikasnosti institucionalnih mehanizama za pružanje usluga socijalne i zdravstvene zaštite.

- Ići će kroz dvije reformske mjere: unapređenje socijalne i dječije zaštite uz odgovarajuću informacionu podršku i kvalitet pružanja usluga korisnicima, i kvalitetnije i dostupnije usluge zdravstvene zaštite - naveo je Višković.

Govoreći o tekućim ekonomskih kretanjima, Višković je istakao da se očekuje da realni rast BDP-a u Srpskoj u 2023. godini bude oko 1,5 odsto.

Predsjednik Vlade Srpske je rekao da su u periodu 2024-2026. godine projektovane stope privrednog rasta, i to tri odsto za 2024. godinu, 2,2 odsto za 2025. godinu i 1,8 odsto za 2026. godinu.

- Tržište rada je stabilno uprkos izazovima u prethodnom periodu, ostvaruje pozitivne rezultate, bilježi konstantan rast broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih - naveo je Višković.

On je rekao da je zaključno sa 30. septembrom u Republici Srpskoj 290.745 zaposlenih, što je rekordna zaposlenost.

- U oktobru prosječna neto plata je 1.290 KM i za 12,8 odsto je veća od prosječne neto plate u 2022. godini - rekao je Višković.

Premijer Srpske je istakao da očekuje značajne benefite i od nove fiskalizacije u Republici Srpskoj.

- U skladu sa Programom rada Vlade Republike Srpske, a na osnovu smjernica Evropske komisije za programe ekonomskih reformi 2024‒2026. godine zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, Vlada je izradila Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2024-2026. godine, po hitnom postupku - rekao je Višković.