latinica  ћирилица
12/12/2023 |  18:57 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda" (VIDEO)

U Banjaluci je večeras promovisana knjiga "Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda", koju su priredili Pero Spasojević, Petar Vujičić, Saša Mirić i Milan Minić.
Promocija knjige - Foto: RTRS
Promocija knjigeFoto: RTRS

Izdavači knjige su Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Banjaluka i Izdavačka kuća Eparhije zvorničko-tuzlanske "Sinaj".

Ovo je prva knjiga iz edicije "Svjedoci stradanja" čiji je zadatak da prikupljanjem i publikovanjem istorijske dokumentarne građe o stradanju Srba tuzlanske regije doprinese njegovanju kulture sjećanja da se ne bi dogodila nova stradanja.

Knjiga je objavljena lani, u godini u kojoj se navršilo 30 godina od egzodusa srpskog naroda tuzlanske regije, a svjedoči o zločinu nad pripadnicima ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine i stradanju srpskog naroda tuzlanske regije tokom 20. vijeka.

U knjizi su objavljeni izvodi iz svjedočenja preživjelih pripadnika ЈNA, kao i brojni dokumenti koji dokazuju da je napad na marševsku kolonu ЈNA u Tuzli bio unaprijed pripremljen i izvršen prema ratnom planu tuzlanskog rukovodstva, sa tragičnim posljedicama po pripadnike ЈNA i srpski narod.

U napadu muslimansko-hrvatskih ekstremista na marševsku kolonu ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine ubijena su 54 pripadnika ЈNA. U ratu 1992-95. godine smrtno je stradalo 1.265 Srba tuzlanske regije, a oko 80.000 Srba protjerano je sa tog prostora.

Recenzent, profesor istorije Goran Latinović rekao je da je knjiga izuzetno bogato dokumentovana i da predstavlja veliki doprinos poznavanju istorije Odbrambeno-otadžbinskog rata i stradanja srpskog naroda.

Glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Eparhije zvorničko-tuzlanske Sinaj Bijeljina Bojan Čečar pojasnio je da je priča u knjizi koncentrisana na Tuzlansku kolonu i stradanja vojnika 1992. godine, a smještena je u širi istorijski kontekst cikličnog ponavljanja događaja na ovim prostorima.

- Nama je potrebno da razvijamo mudrost, a ta mudrost je upravo razvijanje kulture sjećanja na zločine, stradanja, sve aktere, učesnike, žrtve, kako bi se podigla svijest u narodu da bi se u bližoj ili daljoj budućnosti ovakvi događaji preduprijedili - naveo je Čečar.