latinica  ћирилица
17/12/2023 |  06:59 ⇒ 18/12/2023 | 00:03 | Autor: RTRS

Procjene rezultata izbora u Srbiji - SNS 46,3 odsto, SPN 23,6 odsto (FOTO/VIDEO)

Građani Srbije danas su glasali na parlamentarnim i pokrajinskim izborima, kao i za odbornike Skupštine grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Prema procjenama rezultata izbora SNS vodi sa 46,3 odsto glasova, a druga je lista "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto, pokazuju podaci CeSID/IPSOS-a.
Izbori u Srbiji (Foto:  EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC) -
Izbori u Srbiji (Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC)

00.02 - CeSID/IPSOS (90,2 odsto uzorka): SNS vodi sa 46,3 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto

Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata.

Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto ili 65 mandata. Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka. 

23.53 - SPN: Ne prihvatamo rezultate koje je objavila SNS, sutra ispred RIK-a

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" saopštili su večeras da oni ne prihvataju rezultate izbora u Beogradu koje je objavila Srpska napredna stranka i poručuju da će sutra ići ispred Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije.

23.27 - Dačić: U Beogradu samo sa SNS, razmišljamo o promjeni lidera stranke

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je iz izbornog štaba da nisu zadovoljni rezultatima i da, prema njegovom ličnom mišljenju, treba naći novog lidera SPS-a.

23.06 - IPSOS/CeSID: SNS 46,2 odsto, SPN 23,6 odsto, SPS 6,7 odsto

Prema posljednjim projekcijama IPSOS/CeSID-a, lista "Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,2 odsto glasova, lista "Srbija protiv nasilja" 23,6 odsto, lista oko SPS-a 6,7 odsto, koalicija Nada 4,9 odsto i "Mi - Glas iz naroda" 4,8 odsto.

Blizu cenzusa je i dalje koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto.

Savez Vojvođanskih Mađara je na parlamentarnim izborima osvojio 1,8 odsto glasova, SRS 1,5 odsto glasova, "Dobro jutro Srbijo" je na 1,2 odsto glasova. Ostale liste su osvojile manje od 1 odsto glasova.

22.46 - IPSOS/CeSID: U Beogradu SNS 38,4 odsto, SPN 35,1 odsto, NADA šest odsto

Prema prvim projekcijama IPSOS/CeSID-a, lista "Beograd ne sme da stane" osvojila je 38,4 odsto glasova na beogradskim izborima, lista "Srbija protiv nasilja" je osvojila 35,1 odsto glasova, a lista koalicije "NADA" 6 odsto glasova.

"Mi-Glas iz naroda" odvojila je 5,4 odsto glasova na beogradskim izborima, SPS 4,8 odsto, a blizu cenzusa je koalicija "Zavetnici-Dveri" sa 2,6 odsto i Narodna stranka sa 2,2 odsto glasova.

"Dobro jutro Beograde" je na 1,6 odsto, "Grupa građana 'Ćale ovo je za tebe' " je na 0,5 odsto, Ruska stranka je osvojila 0,3 odsto glasova, koliko su osvojili i Čedomir Јovanović i "Srbija na zapadu".

Usame Zukorlić osvojio je 0,1 odsto glasova u Beogradu.

22.43 - RIK: Lista Aleksandra Vučića osvojila gotovo 50 odsto glasova

22.40 - Јovanović: Isti rezultat kao i na prošlim izborima

Miloš Јovanović, lider koalicije NADA rekao je na konferenciji za novinare da su osvojili isti rezultat kao i prošle godine. Јovanović kaže da nisu prezadovoljni rezultatom ovih izbora

22.35 - Vučić: Apsolutna većina u parlamentu; U Beogradu sve zavisi od dva faktora

Srbija ne sme da stane, osvojila je apsolutnu većinu u parlamentu i imaće svakako više od 127 mandata, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kaže da što se Beograda tiče, lista Srbija ne sme da stane ima 38,5 odsto glasova.

- Prvi smo, pobjednička lista! Drugoplasirana lista je Srbija protiv nasilja, zatim trećeplasiran je, na šest odsto, NADA, i zatim na 5,4 odsto SPS i 5,1 Nestorović. Neće se znati ko će formirati vlast u Beogradu, iako gradonačelnik ostaje Aleksandar Šapić. U Beogradu sve zavisti od dva faktora. To je sa kim će većinu formirati Nestorović. Drugi faktor su Dveri i Zavetnici. Kod njih postoji šansa da pređu cenzus, i to može biti faktor koji će mijenjati stvari - rekao je on.

22.20 - CeSID/IPSOS (80,2 odsto uzorka): SNS vodi sa 46,4 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto

Na osnovu 80,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,4 odsto glasova odnosno 129 mandata. Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto ili 64 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,7 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka. 

22.14 - Đurđević Stamenkovski: Sačuvali smo parlamentarni status, nismo zadovoljni rezultatima

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Milica Đurđević Stamenkovski sa liste MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLjANjE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – SRPSKA STRANKA ZAVETNICI – SRPSKI POKRET DVERI rekla je da ta koalicija ima na osnovu do sada obrađenih podataka 3,8 odsto glasova.

- Sačuvali smo parlamentarni status, nismo zadovoljni rezultatom izbora - rekla je Đurđević Stamenkovski.

22.13 - Nestorović: Ogroman uspjeh, nećemo trgovati

Nosilas liste "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" rekao je da su, iako im niko nije davao šanse, ušli u krug četiri, pet najjačih partija.

- Prije 40 dana nismo imali ništa, znači bez novca, bez igdje ičega, bez infrastrukture - rekao je Nestorović i dodao su postigli ogroman uspjeh.

Poručio je da neće trgovati i da nemaju koalicioni potencijal.

21.53Podaci RIK-a sa 442 mjesta: Srbija ne sme da stane 54,93 odsto

21.41 - CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,6 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto

Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mjestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto ili 63 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

21.30 - Brnabić: Na 50 odsto obrađenih uzoraka naša lista ima 47,1 odsto glasova

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da na osnovu 50 odsto obrađenih uzoraka lista "Srbija ne sme da stane" ima 47,1 odsto glasova i sama više od 125 mandata u Skupštini Srbije. Kako je rekla lista "Srbija protiv nasilja" ima 23 odsto glasova.

21.22Vučić: Pobjeda u Srbiji biće ubjedljivija nego što smo očekivali

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da će lista "Srbija ne sme da stane" imati apsolutnu većinu.

21.15 - Ruski posmatrač: Nije bilo nepravilnosti 

Senator Ruske Federacije i šef Posmatračke misije Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država Dmitri Vasilenko izjavio je večeras da ta misija nije uočila ozbiljne nepravilnosti tokom održavanja izbora u Srbijii.

Vasilenko je rekao da je misija došla na poziv Republičke izborne komisije, da su članovi te grupe posmatrali izbore na 17 biračkih mjesta u Beogradu i da nisu uočili ozbiljne nepravilnosti.

21.12 - Klačar: Očekujemo istu ili za nijansu veću izlaznost nego 2022.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar izjavio je večeras da može očekivati ''ista, ili za nijansu veća izlaznost'' nego na izborima 2022. godine.

On je za RTS rekao da se prvo broje glasovi na parlamentarnim izborima, a potom na beogradskim.

- Na osvnovu uzorka iz Srbije, ne možemo govoriti o rezultatima za Beograd, tako da će gledaoci te rezultate dobiti negdje bliže 22 časa nego prije toga, imajući u vidu da su u Beogradu velika biračka mjesta -, rekao je Klačar.

20.47 - Srbija protiv nasilja: Utvrdili smo 450 nepravilnosti, u Areni fantomski glasači

Peđa Mitrović ispred liste "Srbija protiv nasilja" kaže da su zabilježili više od 450 nepravilnosti širom Srbije, uključujući i napad na jednog aktivistu ove koalicije u Kuli.

Posebno je apostrofirao ono što se dešavalo oko Beogradske arene.

- Oko Beogradske arene primijećen je veliki broj automobila sa registarskim tablicama iz BiH, što je probudilo sumnju da se radi o organizovanom razvozu glasača iz Republike Srpske koji danas glasaju u Beogradu. Nakon toga su predstavnici Republičke izborne komisije ispred Koalicije 'Srbija protiv nasilja' otišli na lice mjesta kako bi ispitali situaciju. Obezbjeđenje članovima naše Republičke izborne komisije objasnilo da se o Areni snima film, da se radi o statistima i da ne mogu da ih unutra puste, nakon čega je poslije žustre rasprave obezbjeđenje grubo izbacilo iz Arene - rekao je Mitrović.

20.32 - RIK: Prvo se broje glasovi za parlamentarne izbore

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević objasnio je na konferenciji za novinare da se prvo otvaraju glasačke kutije i brojeu glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore.

20.26 - Pokret "Mi - glas iz naroda" očekue dobar rezultat 

Prva konferencija za medije u izbornom štabu liste "Mi - glas iz naroda" dr Branimir Nestorović održaće se poslije 21 sat. Veliki broj aktivista i ljudi sa liste rekli su da očekuju dobar rezultat na republičkim izborima.

20.22 - U štab socijalista stigli Dačić i stranački funkcioneri

Lider socijalista Ivica Dačić zajedno sa stranačkim funkcionerima stigao je večeras u prostorije SPS na Studentskom trgu gdje će sačekati preliminarne rezultate izbora.

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ b

20.04 - Vučić stigao u štab SNS, u 20.30 prva konferencija, obratiće se Ana Brnabić

Predsjednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić stigao je večeras zajedno sa stranačkim funkcionerima u štab koalicije okupljene oko izborne liste "Srbija ne sme da stane" na Novom Beogradu.

Foto: TANJUG/ STARHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Planirano je da se u 20.30 sati održi prva konferencija za medije na kojoj će se prema najavama obratiti poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić.

U štabu SNS-a nalazi se veliki broj novinarskih ekipa iz Srbije, a prisutni su i mediji iz regiona i svijeta.

20.00 - Zatvorena biračka mjesta 

19.55 - CeSID/IPSOS: Izlaznost do 19 časova 55,9 odsto

Prema procjenama koje je objavio CeSID/IPSOS, izlaznost do 19 časova na parlamentarnim izborima iznosila je 55,9 odsto.

19.50 - RIK: Do 18.00 časova glasalo oko 22.000 birača sa KiM

Predsjednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da je do 18.00 časova na 51 biračkom mjestu na jugu centralne Srbije glasalo oko 22.000 birača sa teritorije Kosova i Metohije, i ukazao na to da je ovaj broj veći nego prošle godine.

Birači sa teritorije KiM glasali na biračkim mjestima u Vranju, Raški, Tutinu i Kuršumliji.

19.38 - RIK: Preliminarni rezultati u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mjesta

19.25 - RIK: Do 18.00 časova glasalo 51,93 odsto od ukupnog broja upisanih birača

17.25 - Projekcije Cesid/Ipsos: Izlaznost do 17 časova 47,2 odsto

Prema procjenama CeSID/IPSOS izlaznost do 17 časova iznosi 47,2 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 45,1 odsto.

17.15 - RIK: Do 16 časova glasalo 42,36 odsto birača

Predsjednik RIK-a saopštio je da je do 16 časova glasalo 42,36 odsto birača. Prošle godine do 16 časova glasalo je 41.56.

16.03 - GIK: Izlaznost u Beogradu do 14 časova 31,86 odsto

Izlaznost na izborima na teritoriji Grada Beograda do 14 časova bila je 31,86 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštio je predsjednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

16.00 - GIK: Izlaznost u Beogradu do 14 časova 31,86 odsto

Izlaznost na izborima na teritoriji Grada Beograda je u 14 časova bila 31,86 odsto od broja ukupno upisanih birača, saopštio j predsjednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić.

15.15 - RIK: Izlaznost do 14 časova 32,38 odsto

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je da izlaznost do 14 časova iznosi 32,38 odsto.

Na prethodnim izborima izlaznost do 14 časova iznosila je 31,56 odsto od ukupnog broja birača.

14.30 - Projekcije Cesid/Ipsos: Izlaznost do 14 časova 32,2 odsto

Prema procenama CeSID/IPSOS izlaznost do 14 časova iznosi 32,2 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 30,4 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 14 časova bila 31,4 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 28,3 odsto.

Kada je riječ o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 33 odsto birača, dok ih je prošle godine do 11 izašlo 35,1 odsto.

14.05 - Određeno zadržavanje osumnjičenom za napad na tim Crte

Određeno je zadržavanje do 48 časova osumnjičenom Ј. M. (1979) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje, uz krivičnu prijavu biće priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

On je osumnjičen da je učestvovao u napadu na mobilni tim Crte u ovom gradu.

- Pripadnici MUP-a intenzivno prate sve aktivnosti današnjeg dana i preduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi očuvali javni red i mir tokom izbornog dana u Republici Srbiji. Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve učesnike u izbornom procesu da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima - saopštava MUP.

12.00 - RIK: Izlaznost do 12 časova 21,33 odsto

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je na trećoj konferenciji RIK-a da je do 12 časova glasalo 21,33 odsto birača.

- U Regionu Vojvodina glasalo je 22,88 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,58 odsto, u regionu Јužne i Istočne Srbije 22,21 odsto, a u beogradskom regionu 20,77 odsto - naveo je Kovačević.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 12 časova iznosila je 20,52 odsto.

10.30 - Više od 30 autobusa stiglo u Rašku sa KiM

Slobodan Ristović, predsednik Opštinske izvorne komisije u Raški rekao je da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme.

- Nemamo prijave sa terena da postoje problemi - rekao je on.

Više od 30 autobusa je stiglo u Rašku sa KiM, a očekuje se još 20 tokom dana. Duže od sat vremena se čeka na administrativnim prelazima.

09.30 - Predsjednica Vlade Srbije i potpredsjednica Glavnog odbora SNS Ana Brnabić glasala je na opštini Savski Vijenac. Ona je kandidat na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

09.25 - IPSOS/CeSID: Do devet sati glasalo 4,8 odsto birača, u Beogradu 5,1

Prema prvom presjeku IPSOS/CeSID - do 09.00 časova u Srbiji je glasalo 4,8 odsto građana, a u Beogradu 5,1 odsto.

Izlaznost građana na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, uključujući i grad Beograd, do zatvaranja biračkim mjesta objavljivaće se u više termina tokom dana.

09.01 - Vučić glasao na Novom Beogradu

Predsjednik Srbije i nosilac liste "Srbija ne smije da stane" Aleksandar Vučić glasao je jutros nešto prije devet časova na Novom Beogradu.

08.30 - RIK: Izbori počeli na vrijeme, dosad nisu prijavljene nepravilnosti

Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je na prvoj konferenciji za novinare da su sva biračka mjesta u Srbiji otvorena na vrjeme, u sedam časova ujutru.

07.40 - Srbi sa KiM autobusima i privatnim automobilima krenuli na glasanje

Više desetina hiljada srpskih birača sa Kosova i Metohije iskoristiće pravo da glasa na današnjim izborima, ali ne u svojim sredinama već u centralnoj Srbiji.

Tako su jutros organizovano autobusima i privatnim automobilima krenuli put Raške, Kuršumlije, Vranja, Tutina, gde su otvorena biračka mesta za Srbe koji žive ne Kosovu i Metohiji.

Na administrativnom punktu Merdare već su formirane kolone automobila i prolazak se odvija jako sporo.

Foto: Tanjug

Odlukom centralnih vlasti u Prištini Srbima je onemogućeno pravo da u svojima sredinama glasaju na izborima koje organizuje Republika Srbija, a što im je do pre godinu i po dana bilo dozvoljeno, tako što su službenici Misije OEBS-a sakupljali glasove i prebacivali ih u centralnu Srbiju.

07.19 - Dačić glasao na Savskom vijencu

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasao je jutros oko 7.00 sati na biračkom mjestu u Mesnoj zajednici "Dedinje", na beogradskoj opštini Savski venac.

07.13 - Državljani Srbije glasaju u 31 zemlji, u četiri već glasali

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima zakazanim za danas imaće priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mesta.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mjesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano danas od 7 do 20 časova.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.