latinica  ћирилица
18/12/2023 |  18:02 ⇒ 23:36 | Autor: RTRS

U akciji SIPA-e uhapšeni Debevec i Mehmedagić (VIDEO)

U Sarajevu su uhapšeni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica. Njih su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili policijski službenici SIPE. Uhapšeni su zbog sumnje za zloupotrebu položaja. Nezvanično – zbog umiješanosti u ilegalno prisluškivanje.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem kontroverznom direktoru OBA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici, lisice na ruke stavljene su gotovo istovremeno, u poslijepodnevnim časovima, na dvije različite lokacije u Sarajevu. Privedeni su na saslušanje u prostorije SIPA-e. U policijsko-pravosudnim institucijama bez mnogo detalja.

- Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija - saopšteno je iz Tužilaštva.

Nezvanično, Debevec i Mehmedagić uhapšeni su zbog obavještajno – pravosudnog skandala. Tragove sumnjivog djelovanja OBA-e u vrijeme dok je službom rukovodio Mehmedagić, ili parasistema u okviru službe i pravosuđa, u javnost su isplivali s početka jeseni, kada je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković javno progovorio o ilegalnom prisluškivanju više od 100 političara, novinara i drugih ličnosti u BiH. Upotreba duplih SIM kartica kroz koje se čitaju SMS poruke i detektuju pozivi sa originalne kartice bio je tada spominjani "modus operandi".

- Postoji li predmet 100 nepostojećih naloga, uništenih i kojima nema trag i ko su ti ljudi koji su prisluškivani? - upitao je tada Konaković.

Prilikom otvaranja istrage, tužilaštvo je tvrdilo da sumnjiče kako su kapaciteti OBA-e zloupotrebljavani za osobe sa tzv. "crne liste" Vlade SAD-a. A na toj listi gotovo kompletno rukovodstvo Republike Srpske. Ako su utemeljeni Konakovićevi navodi, onda je Mehmedagić uništavao dokaze o ilegalnom prisluškivanju targetiranog srpskog rukovodstva. Tu dilemu trebalo bi da razriješi saslušanje u SIPA-i Debeveca i Mehmedagića.

- Današnja akcija je kazala ono što ja govorim od samog početka svog mandata, a to je da svi oni koji su se ogriješili o zakon ne mogu biti zaštićeni bez ozbira na kojoj funkciji se nalazili, nema nedodirljivih i svi će biti procesuirani koji se ogriješe o zakon - istakao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Kontroverzi bivši direktor OBA Mehmedagić o "zakon se ogriješio više puta". Zbog sumnjivih fakultetskih papira koje je "prekrio" državnom tajnom, zbog nelegalnog izuzimanja video-snimaka iz sarajevske pošte, zbog mutne kupovine nekretnina i automobila.... Neke istrage još traju, za druge je optužen. Hapšen. I ekspresno oslobođen nekako istovremeno dok je sa Debevecom sniman po sarajevskim haustorima, u kasnim večernjim časovima. I Ranko Debevec Kaveson skrivao je špansko državljanstvo, tajio nekretnine u vlasništvu... i disciplinski odgovarao. Јavnost bi napokon trebalo da sazna i kakvu je ulogu Debevec imao u djelu za koje je zajedno sa Mehmedagićem uhpašen. I možda najvažnije pitanje – ko je nalogodavac prisluškivanja!?