latinica  ћирилица
18/12/2023 |  18:30 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Da li je vrijeđanjem građana Srpske koji imaju pravo da glasaju pređena granica? (VIDEO)

Zbog nezadovoljavajućeg izbornog rezultata, koalicija "Srbija protiv nasilja" krivca vidi u glasačima iz Republike Srpske. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Međutim, dokle se može ići u tome, pitaju se mnogi u Republici Srpskoj i Srbiji. Da li je vrijeđanje građana Republike Srpske koji imaju srpsko državljanstvo i pravo da glasaju, pređena granica – i političke kulture, ali i patriotizma i ljudskog dostojanstva. Da li nekoliko hiljada glasača može promijeniti rezultate izbora?
Izbori u Srbiji (Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS/ bs) -
Izbori u Srbiji (Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS/ bs)

Već je bilo očekivano da će dio opozicije u Srbiji svjesna da je i ove izbore izgubila, tražiti razlog svog poraza van svojih redova. Ipak, čini se malo ko je vjerovao da će oštricu svog nezadovoljstva usmjeriti protiv građana Republike Srpske koji su kao srpski državljani izašli na izbore.

Da li se opozicija pitala, koliko 11,5 hiljada glasača iz Srpske koji su se prijavili za izbore, može uticati na izbornu volju 6,5 miliona građana Srbije? Paradoks ili ne, demokrate sa liste "Srbija bez nasilja" osporavaju demokratsko pravo građanima Srpske da glasaju i verbalnim nasiljem, što direktnim obraćanjem u javnosti ili putem mreža, upiru prstom i vrijeđaju ih. Za zvaničnike Srpske to je pokazatelj kome je Srpska eksces, a kome svetinja.

Opširnije u prilogu: