latinica  ћирилица
20/12/2023 |  12:54 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

VSTS suspendovao Debevca

Prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH prihvatila je danas prijedlog Kancelarije disciplinskog tužioca za privremeno udaljavanje Ranka Debevca sa mjesta predsjednika Suda BiH, saopšteno je iz VSTS.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Debevec je udaljen do okončanja krivične istrage koja se provodi po naredbi Tužilaštva BiH.

Prilikom donošenja odluke, Prvostepena komisija VSTS-a BiH se rukovodila prirodom i vrstom krivičnog djela obuhvaćenog naredbom o provođenju istrage, u pitanju su krivična djela korupcije i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije, navodi se u saopštenju.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da bi dalje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH imenovanog do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti.

Iz VSTS-a navode da ovom odlukom Prvostepena disciplinska komisija ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao i na pravo odbrane tuženog. Dodaju da žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju.

Podsjećamo, Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a BiH podnijela je zahtjev za privremeno udaljavanje Debevca sa dužnosti predsjednika Suda BiH, nakon što je priveden u prostorije Agencije za istrage i zaštitu BiH zbog zloupotrebe položaja.

Pripadnici SIPA uhapsili su prije dva dana, po naredbi Tužilaštva BiH, Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića zbog sumnje da su prisluškivali zaposlene u Sudu i Tužilaštvu.