latinica  ћирилица
20/12/2023 |  14:03 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Odgođen glavni pretres; Dodik: Tužilaštvo BiH neozbiljno i neodgovorno (VIDEO)

Glavni pretres u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića odgođen je nakon što je Dodikova odbrana zatražila izuzeće tužilaca.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da je Tužilaštvo BiH neozbiljno, neodgovorno i nepravno i da tužioci ne poznaju formalnu proceduru. Kako kaže, to su isključivo muslimanski orijentisani tužioci koji imaju želju da procesuiraju sve iz Republike Srpske.

Početak pretresa je odgođen zbog zahtjeva odbrane za izuzeće tužilaca koji zastupaju optužnicu zbog čega treba da se izjasni glavni tužilac Milanko Kajganić.

Izuzeće je traženo zbog istrage koja se vodi zbog navodne prijetnje Milorada Dodika postupajućim tužiocima na jednom od prethodnih ročišta.

- Sudija je pravilno postupio, jer poštuje proceduru, kao i mi, za razliku od Tužilaštva koje ne poštuje - rekao je Dodik.

On je ponovio da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavni, kao i odluka koju je nametnuo Kristijan Šmit i zbog koje se sudi njemu i Lukiću.

- Sudija mi djeluje profesionalno, a moj odnos prema ovom sudu nije vezan za njega lično, već za instituciju - rekao je Dodik.

On je upitao i "kakvi su to pravnici koji ne mogu da pročitaju Krivični zakon BiH, gdje piše da isključivo Parlamentarna skupština BiH donosi zakone, a nije predviđeno ni da predlagač može biti visoki predstavnik".