latinica  ћирилица
22/12/2023 |  15:48 ⇒ 15:50 | Autor: RTRS

Krajišnik: Ciljevi ekonomske reforme su dobri, sljedeća godina biće ekonomski izazovna

Republika Srpska u finansijskom smislu, godinu će, i pored svih teškoća, završiti sa pozitivnim stopama rasta, rekao je to za Radio Republike Srpske predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske i dekan Ekonomskog fakulteta univerziteta u Banjaluci Milenko Krajišnik.
Milenko Krajišnik - Foto: RTRS
Milenko KrajišnikFoto: RTRS

- Ipak naredna poslovna godina će biti izazovna, jer ukoliko se stvari na geopolitičkoj sceni ne promijene i ukoliko rashodi koji se odnose na ratnu potrošnju ne preusmjere u provredne tokove rast će biti znatno manji - kaže Krajišnik i napominje da međunarodni konflikti kao što su oni u Ukrajini, Tajvanu i Bliskom istoku utiču na ekonomije svih manjih zemalja, pa tako i na Republiku Srpsku koja je iza sebe imala težak period.

Dodaje da se inflacija smiruje, ali da rast kamatnih stopa Evropske centralne banke usporava investicije

- Važno je da je sačuvana fiskalna, kao i finansijska stabilnost. Budžet je izmirivao svoje obaveze uredno, rebalans je usvojen, on će vjerovatno biti i realizovan, ali je veliki izazov naredna poslovna godina - rekao je Krajišnik.

Govoreći o programu ekonomskih reformi, kao jednom od najvažnijih strateških dokumenata koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila prošle nedelje, Krajišnik smatra da je urađen u skladu sa pravilima koja je postavila Evropska komisija i da su ciljevi i prioriteti dobro postavljeni.

- Predloženo je sedam reformskih strukturnih mjera koje su usklađene sa tim ciljevima i one idu u pravcu potrebe budućeg razvoja Republike Srpske, razvoja određenih privrednih grana, povećanju zaposlenosti, održivosti ekonomskog rasta kao i digitalizacije i razvoja tehnologija koje su neophodne za održivi rast. Dokument je mnogo fokusiraniji i kvalitetniji od onog koji je izrađivan prethodnih godina - naglašava Krajišnik.

Kada je riječ o budžetu Republike Srpske za narednu godinu, koji iznosi pet milijardi i 735 miliona maraka, Krajišnik je rekao da je dobro što je on napravljen u skladu sa programom fiskalne konsolidacije u kojem je predviđeno saniranje deficita u koji je Srpska ušla 2022.godine.

Naglasio je da je budžet ostvariv ukoliko stopa rasta bude 3,5 odsto kako je predviđeno programom ekonomskih reformi, ali da je uslovljen makroekonomskim kretanjima.

Važno je, kaže Krajišnik, što se u budžetu predviđa porast prihoda od dividende, odnosno porast efikasnosti javnih preduzeća.

- Mislim da su svi prihodi koji su predviđeni budžetom zaista ostvarivi i realni i oni će se vjerovatno ostvariti čak i u uslovima da ta stopa rasta bude nešto niža. Ono što je jedini rizik jeste ostvarenje prihoda od poreza na dodatu vrijednost. Prihodi su u odnosu na rebalans budžeta veći za 150 miliona KM. Može se desiti da stopa rasta ne bude tri odsto, nego da bude niža, zbog međunarodnog okruženja i u tim okolnostima bi ovi prihodi vjerovatno bili niži i tu postoji rizik - izjavio je Krajišnik.

On je rekao da bi u tim okolnostima, oni koji upravljaju budžetom, morali napraviti korekcije u smislu potrošnje, odnosno rashoda. Mi preporučujemo da to bude na stavkama neproduktivne potrošnje i investicija koje ne doprinose ekonomskom rastu, a nikako ne treba ići na smanjenje penzija i plata.

Krajišnik je ocijenio da je domografska situacija jako loša, jer su migracije radne snage dodatna opasnost za manje zemlje, pa tako i Republiku Srpsku, s obizirom na to da najproduktivnija radna snaga zbog zaposlenja odlazi u druge zemlje čime smanjuje radni potencijal u vlastitoj zemlji.