latinica  ћирилица
24/12/2023 |  11:50 | Autor: SRNA

Župljanin: Šmitov poziv Briselu - očajnički potez

Prijetnje Kristijana Šmita su pucnji u prazno, a njegov poziv Briselu da utiče na Srbiju i Crnu Goru da zabrane zvaničnicima da prisustvuju proslavi 9. januara, Dana Republike, je očajnički potez, poručio je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Župljanin je istakao da je Kristijan Šmit izgubio svaki kredibilitet, te da se sada ponaša kao ranjena zvijer.

- Njegovi pozivi na sankcionisanje zvaničnika koji budu organizovali Dan Republike i prisustvovali proslavi, te njegov očajnički potez da pokuša od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja izdejstvovati uticaj i pritisak da zvaničnici Srbije i Crne Gore ne dođu na proslavu dana Republike su stvari koje su izvan svakog zdravog razuma - ocijenio je Župljanin.

Prema njegovim riječima, kako vrijeme više prolazi i kako su sve vidljiviji otpori Republike Srpske na miješanje stranaca u unutrašnje stvari BiH, posebno u vezi sa pritiscima na Republiku Srpsku, ni Šmit više ne zna šta priča.

- Ne mogu da vjerujem da mu već nije postalo jasno da su njegove prijetnje pucnji u prazno i da se u Republici Srpskoj niko toga niti boji, niti će po tome praktično postupati - rekao je Župljanin Srni.

On je istakao da se Republika Srpska sprema da obilježi svoj rođendan na dostojanstven, miran, i visokopatriotski način, ne provocirajući nikog.

Kristijan Šmit ranije je rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske "jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika", te dodao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Šmit je zatražio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara.