latinica  ћирилица
24/12/2023 |  16:02 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Borci odbranili Republiku Srpsku i niko im ne može zabraniti obilježavanje 9. januara (VIDEO)

Srpski borci su svojim životima odbranili Republiku Srpsku i obilježavanje datuma njenog nastanka niko ne može da im zabrani, pogotovo ne samozvani visoki predstavnik, poruka je koja stiže iz brojnih boračkih udruženja i organizacija širom Srpske.
Dan Republike - Foto: RTRS
Dan RepublikeFoto: RTRS

Saglasni su da pokušaji Kristijana Šmita da spriječi dolazak visokih zvanica iz Srbije i Crne Gore na obilježavanje 9. januara - Dana Republike, samo budi inat i jača potrebu za što veličanstvenijom proslavom ovog praznika.

Kažu da je ovakav Šmitov zahtjev govori da je riječ o osobi koja je izgubila vezu sa stvarnošću, ističući da je "nezvanom gostu mjestu za vratima".

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je 9. januar svetinja za borce i cjelokupan srpski narod.

- 9. januar je svetinja, Republika Srpska je svetinja i to će tako i da ostane - poručio je Ostojić.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac pozvao je građane da se u velikom broju okupe 9. januara u svakoj opštini i gradu Srpske kako bi obilježili Dan Republike i poručio da to Srbima niko ne može zabraniti, posebno ne Kristijan Šmit.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Trebinje Petar Vuković rekao je da je srpski narod sve jedinstveniji i da nelegalni Šmit neće uspjeti da izvrši pritisak.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije u Srpcu Goran Plotan pozvao je borce na jedinstvo u očuvanju Republike Srpske uz punu podršku njenom rukovodstvu.

- Srbi su narod koji ne zanemaruje svoju istoriju i svoju budućnost. Uvijek moramo da se sjećamo boraca koji su živote dali za našu slobodu i Republiku Srpsku, da budemo ponosni na njih i zato nikakve odluke suda i njemačkog turiste ne mogu to da ponište - rekao je Plotan za Srnu.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak ocijenio je da su Šmitove besmislice dio pokušaja da se na sve načine uništi Republika Srpska, ali da borci Srpske to neće dozvoliti.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac Ljubomir Erić poručio je da je Dan Republike Srpske, 9. januar, jedan od najznačajnijih praznika u istoriji Srpske i srpskog naroda koji ni po koju cijenu neće odustiti da ga pominje i proslavlja.

Iz Boračke organizacije opštine Milići poručeno je da će se istorijski datum 9. januar, kada je stvorena Republika Srpska, obilježavati dok Srbi postoje i da nema sile koja to može spriječiti.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Јovan Marinković rekao je da su srpski borci svojim životima odbranili Republiku Srpsku u nametnutom ratu i obilježavanje datuma njenog nastanka niko ne može da im zabrani, pogotovo ne samozvani visoki predstavnik.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Šekovići Miloš Stupar poručio je da "srpskom narodu ne treba dirati u svetinju Republiku Srpsku".

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica Mile Simanić istakao je da je Republika Srpska za Srbe svetinja i da niko ne može da im zabrani da slave Dan Republike 9. januar i da čuvaju svoju istoriju.

Iz opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš poručeno je da će se Dan nastanka voljene Republike Srpske obilježavati sve god postoji srpski narod na ovim prostorima.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac rekao je da borcima Vojske Republike Srpske niko ne može da zabrani da slave 9. januar, Dan Repubike Srpske i da im nije bitno šta o tome priča Šmit.

Šehovac je istakao da će se Dan Republike Srpske slaviti sve dok kuca i posljednje srce srpskih vojnika i njihovih potomaka.

Predsjednika Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Goran Timotija naglasio je da je Dan Republike Srpske u srcu svakog čovjeka u Srpskoj i da niko, pa ni Šmit ne može zabraniti niti osporiti proslavu tog dana.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin naglasio je da su prijetnje Kristijana Šmita pucnji u prazno, a njegov poziv Briselu očajnički potez.

Ratni komandant specijalne jedinice "Vukovi sa Drine" Milan Јolović Legenda istakao je da su Srbi pružali otpor i odbranili se od mnogo većih imperijalističkih sila i okupatora nego što je to Šmit, kao i od onih koje on predstavlja.

Iz Udruženja veterana "Garda Panteri" poručeno je da će se Dan Republike Srpske obilježavati u svakom gradu, svakoj opštini i kući gdje ima Srba i da to niko ne može zabraniti.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga rekao je da će političari iz Srbije i Crne Gore koji su patriotski nastrojeni, a budu pozvani na proslavu Dana Republike - 9. januara, prisustvovati proslavi, a Šmit neće jer neće biti ni pozvan niti je dobrodošao.

Predsjednik Uduženja veterana "Mandini lavovi" iz Ugljevika Drago Tomić naglasio je za Srnu da je besmisleno pokušavati rušiti nešto što je krvlju odbranjeno kao što je to Republika Srpska i da niko ne može zabraniti obilježavanje 9. januara.

Podsjećamo, u posljednjim aktivnostima usmjerenim protiv Dana Republike Srpske Kristijan Šmit je zatražio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak iz Brisela na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju 9. januara.