latinica  ћирилица
28/12/2023 |  22:46 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Stevandić: Ubrzane procedure mogu spasiti mnoge živote (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da mnogi životi u Srpskoj mogu da budu spaseni ukoliko se ubrzaju procedure u vezi sa uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" u Banjaluci rekao da oni koji se bave bave medicinom znaju gdje su uska grla, dodajući da je u posljednjih nekoliko godina u Srpskoj 146 osoba oboljelo od akutne i drugih vrsta leukemija i oni su uglavnom liječeni u Kliničkom centru Srbije i Vojno-medicinskoj akademiji, Kliničkom centru u Ljubljani i dio na klinici u Beču.

- Sigurno je da smo ranije imali mogućnost da uradimo HLA tipizaciju i da nađemo pogodne osobe, gdje smo se uglavnom orjentisali na porodice. Činjenica je da ako danas imate dva miliona podataka da ćete naći pogodnu osobu i brže pristupiti transplantaciji nakon hemoterapije - rekao je Stevandić i dodao da mnogi životi mogu da budu spaseni ako se te procedure ubrzaju.

Zahvalivši se na pomoći predsjedniku Srbije Aleksandu Vučiću, Stevandić je rekao da bi sredstva trebalo uložiti i u tehnološki proces kako bi u Srpskoj počele da se obavljaju transplantacije matičnih ćelija.