latinica  ћирилица
06/01/2024 |  10:42 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Banjaluka: Proslava Badnjeg dana uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je obilježavanje Badnjeg dana, koji najavljuje dan Hristovog rođenja, počelo liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, nakon čega je svečana povorka sa badnjacima od Crkve Svete Trojice krenula ulicama najvećeg grada Srpske.
Obilježavanje Badnjeg dana u Banjaluci - Foto: RTRS
Obilježavanje Badnjeg dana u BanjaluciFoto: RTRS

Svečana povorka kretala se sve do Hrama Hrista Spasitelja gdje je osveštan badnjak.

Badnjak je tradicionalno unesen i u Gradsku upravu, a gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da ga raduje što se ova praksa primjenjuje već četiri godine.

U defileu povodom Badnjeg dana učestvovalo je 100 kamiona Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Srpske i iz Centra za obuku MUP-a u Zalužanima.

Prije Svete Liturgije vjernici su uranili i po drevnoj tradiciji usjekli badnjak. Pravoslavni vjernici Badnji dan provode u postu i molitvi.

Prije izlaska Sunca, u ranu zoru, u Velikom Blaškom, nadomak Laktaša, vjernici su, prema drevnoj tradiciji, usjekli badnjak.

Tradicija se prenosi sa koljena na koljeno, a mladi običaje uče od svojih starijih.

Banjalučani i ove godine, u hramovima i domovima, praznuju Badnji dan, koji za njih ima poseban značaj.

Badnjak ima naročit smisao, a simbolizuje ono drvo koje su naložili pastiri da bi zagrijali Vitlejemsku pećinu, u kojoj se rodio Gospod Isus Hristos.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem služiće danas, na Badnji dan, u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci večernje bogosluženje sa osveštavanjem Badnjaka.

Služba će početi u 17.00 časova, potvrđeno je u upravi parohije banjalučke. Vladika Јefrem će u ponoć služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja povodom Božića.

U Hramu Hrista Spasitelja u 17 časova episkop banjalučki Јefrem služiće večernje bogosluženje sa osveštanjem Badnjaka.