latinica  ћирилица
06/01/2024 |  19:10 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Osveštan i naložen badnjak u sjevernoj Mitrovici i Gračanici

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije osveštao je badnjak ispred Hrama svetog Dimitrija u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici i vjernicima poželio srećno Badnje veče.
Manastir Gračanica (Foto: spc.rs) -
Manastir Gračanica (Foto: spc.rs)

Vladika Teodosije je porulčio da dobra djela mogu činiti samo oni koji imaju Hrista u sebi.

- To je poruka današnjeg dana i praznika, da zadobijemo Hrista u sebi, kako bi Hristom mogli da ljubimo sve ljude, ne samo bližnje, srodnike, prijatelje, nego sve ljude ovoga sveta, jer je Gospod voleo čoveka i sebe žrtvovao radi spasenja čoveka - istakao je episkop raško-prizrenski pred velikim brojem okupljenih vjernika.

Božićni post je, kako kaže vladika Teodosije, važan za sve da se pripreme za čudesni događaj - susret sa Isusom Hristom.

- Samo oni koji očiste pokajanjem, molitvom i postom dom svoje duše, oni će biti dostojni da prime Hrista u svoj dom. Hvala Bogu da smo postili, ispovedili se i pričešćivali, kako bi spremno dočekali Božić, radnosni praznik kome se svi raduju, a naročito deca - naglasio je vladika Teodosije.

Episkop je istakao da Gospod obećava neprolazni život u Carstvu nebeskom i priprema ono što niko na zemlji nije video, okusio i čuo.

Vladika je besjedu završio riječima "Hristos se rodi", poželjevši mir svima.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaparožac, član Srpske liste i bivši gradonačelnik sjeverne Kosovske Mitrovice Milan Radojević, član Predsjedništva Srpske liste Nemanja Biševac.

I u porti Manastira Gračanica, u prisustvu velikog broja vjernika i sveštenstva, tradicionalno je osveštan i naložen badnjak.

Badnjak se večeras palio i u ostalim crkvama Eparhije raško-prizrenske na centralnom Kosovu.