latinica  ћирилица
09/01/2024 |  12:25 ⇒ 14:57 | Autor: RTRS

Najviše odlikovanje Srpske premijeru Mađarske Viktoru Orbanu (FOTO/VIDEO)

Ordenom Republike Srpske na ogrlici, najvišim odlikovanjem Republike Srpske odlikovan je predsjednik mađarske Vlade Viktor Orban, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Odlikovanja - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
OdlikovanjaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Dodik je rekao da će Orden biti uručen lično Orbanu u februaru.

Dodik je istakao da mu je čast što povodom Dana Republike ima priliku da govori o odlikovanim ljudima, jer to zaslužuju pažnjom prema Srpskoj, a među njima su profesor emeritus Nenad Kecmanović i srpski akademik Matija Bećković.

U Banjaluci je u toku ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnih ličnosti i institucija koji su imali veliku ulogu u stvaranju i očuvanju Srpske.

Ceremoniji u Kulturnom centru Banski dvor prisustvuju premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, kao i ministri u Vladi Srpske.

Svečanosti prisustvuju i predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.

U Kulturnom centru Banski dvor prisutni su i srpski akademik Matija Bećković, profesor emeritus Nenad Kecmanović, svjetski i evropski prvak u džudou Nemanja Majdov, te ostale visoke zvanice iz svih sfera društvenog života.

Nakon uručenja dodjele odlikovanja biće održana sjednica Senata.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.