latinica  ћирилица
09/01/2024 |  13:36 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

DAN REPUBLIKE 9. ЈANUAR - PONOS GRAĐANA SRPSKE

"Republiko Srpska, majko naša, neka te čuva Bog, zemljo mala srca velikog", ovo su stihovi nove pjesme Baje Malog Knindže koji opisuju i trenutno raspoloženje građana povodom obilježavanja Dana Republike.
Dan Republike - Foto: Ustupljena fotografija
Dan RepublikeFoto: Ustupljena fotografija

Ponos, osjećaj pripadnosti, sloboda i toplina oko srca, emocije su koje preovladavaju.

Provjerili smo raspoloženje ali i zabilježili poruke koje šalju građani širom Republike Srpske i učesnici svečanog defilea kao Centralnog događaja obilježavanja Dana Republike, koji je pred nama.

Danas je dan kada bi svaki građanin Republike Srpske trebalo da je ponosan i mislim da jeste. To označava suštinu proslave rođendana Srpske, mišljenje je predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Radana Ostojića.

- Sve to je pokazao i referendum koji je sproveden u prethodnom periodu. Tada je stanovništvo gotovo 100 odsto reklo koliko je značajan 09. januar i šta misle o svemu tome. Dakle, tada je rečeno da se niko ne želi odreći Dana Republike 9. januara - rekao je Ostojić.

I anketirani građani poručuju da su ponosni na Dan Republike Srpske. Objašnjavaju svoje emocije koje preovladavaju 9. januara.

- Republika Srpska je za mene moj dom, moja kuća - poručio je građanin Bijeljine.

- Nekima dan Republike znači više, nekima manje, a nama znači mnogo - rekao je mladi građanin Banjaluke.

- Republika Srpska je dokaz našeg postojanja ovdje i sigurno da će svako od nas prepoznati koliko je to značajno - poručila je naša sugrađanka iz Doboja.

- Republika Srpska je država moja u kojoj živim, šta će drugo biti - poručila je građanka iz Istočnog Sarajeva.

Dan Republike 09. januar predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Srpske. Muzej Republike Srpske od 2019. godine intenzivno priprema istorijsku građu.

- Nesporno je da Republika Srpska ima pravo na svoj dan, na Dan Republike - rekao je viši kustos za istoriju u Muzeju Republike Srpske Ostoja Railić.

Vlada veliko interesovanje građana, primjetno je na terenu, za prisustvo Centralnom događaju proslave Dana Republike koji počinje u 17.00 časova svečanim defileom na Trgu Krajine u Banjaluci.

Najavljen je rekordan broj učesnika defilea, oko tri hiljade.

Prvu put na ovim prostorima izvešće se dron spektakl sa 200 dronova.

Danica Crnogorčević izvešće pjesmu "Za život Srpske", zajedno sa Policijskim orkestrom MUP-a Srpske i pjesme "Pukni zoro" i Veseli se srpski rode.

Na koncertu koji je planiran u 19.00 časova nastupiće Baja Mali Knindža premijerno s pjesmom “Republiko Srpska“ ali i Aca Lukas i Miroslav Ilić.

U 20.00 časova očekuje se sinronizovani vatromet u Beogradu, Banjaluci, širom Republike Srpske.