latinica  ћирилица
12/01/2024 |  09:39 ⇒ 11:14 | Autor: SRNA

DŽatras: Preleti aviona - otvorena prijetnja upotrebom sile

Preleti aviona NATO-a iznad Republike Srpske na dan obilježavanja Dana Republike su otvorena prijetnja upotrebom sile ukoliko pritisci sa Zapada rezultiraju nasiljem, izjavio je ugledni politički analitičar i bivši američki diplomata DŽejms DŽatras.
DŽejms DŽatras - Foto: RTRS
DŽejms DŽatrasFoto: RTRS

On je rekao da zapadni političari odavno gledaju Srbe kao "zgodno ranjivu zamjenu za svoje antiruske opsesije", te da je cilj preleta aviona da se zastraše Republika Srpska i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- Nema sumnje da su trenutne rastuće tenzije u BiH - koje zapadne vlade i mediji lažno pripisuju navodnim pokušajima predsjednika Dodika da "podriva Dejtonski mirovni sporazum", ali su, zapravo rezultat napora "Globalnog američkog carstva" da centralizuje BiH pod muslimanskom kontrolom – pokušaj da se odgurnu na ono što vide kao odgovarajuću tačku pritiska", naveo je DŽatras za Srnu.

DŽatras je izrazio uvjerenje da će Dodik i srpski narod u Republici Srpskoj nastaviti da se odupiru takvim pritiscima na čvrst, ali pravedan način.

Američki vojni avion tanker nadlijetao je u ponedjeljak, 8. januara, uoči obilježavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke. Iz Ambasade SAD je saopšteno da je održana bilateralna kopneno-vazdušna vježba ЈTAK timova iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i Oružanih snaga BiH na području Tuzle i Brčkog u poslijepodnevnim časovima.