latinica  ћирилица
12/01/2024 |  19:32 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Prevoznici iz Srpske danima blokirani na njemačkim putevima (VIDEO)

Njemačka sve dublje tone u štrajkove i blokade pa analitičari predviđaju da zemlja ide u stanju potpune pobune građana. Zbog toga su u problemu i prevoznici iz Republike Srpske koji su danima blokirani na njemačkim putevima. Kasne istovari robe što bi se moglo negativno odraziti na cjelokupnu privredu ako protesti potraju.
Kamioni - Foto: RTRS
KamioniFoto: RTRS

Njemački farmeri i mašinovođe i danas štrajkuju. Zemlja je u potpunoj blokadi jer Vlada smanjuje plate i subvencije. Time je zadat još jedan udarac koaliciji kancelara Olafa Šolca koji neće da odustane od svojih odluka iako zemlja ulazi u poptuni haos.

- Prijedlog savezne vlade da kompenzira svoje finansijske nedostatke smanjenjem poljoprivrednih investicija je nečuven. Tražimo povlačenje ovih predloženih planova - kaže Hajner Born predsjednik Poljoprivrednog udruženja Brukfeld.

Zbog blokade saobraćajnica u blokadi su i prevoznici iz Republike Srpske. Vozači sa kamionima su zarobljeni u kilometarskim kolonama što dovodi do kašnjenja u isporuci robe.

- Što se tiče firmi prevozničkih i naravno vozača tu su veliki problemi, gdje ako uzmemo u obzir da se trebalo nekih tri ili četiri dana da se ode u Njemačku natovari i vrati roba, sad se to produžava za još nekih tri ili četiri pa čak i pet dana, gdje zaista su velike štete po pitanju prevoznika. Firme koje su naručile gore robu ili repromaterijal u kašnjenju su, i problemi su ogromni, koliko će to trajati još niko ne zna - ističe Nikola Grbić predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Ukoliko problem potraje sve će se to odraziti na domaću privredu jer je Njemačka četvrti spoljnotrgovinski partner Republike Srpske.

- Ovo je jedan dodatni udar ili dodatni izazov na našu izvozno orijentisanu privredu jer vidimo i kroz medije, a i znamo iz nekih naših internih informacija i komunikacija sa ljudima u Njemačkoj da je zaista ozbiljan problem ta blokada saobraćajnica i da zapravo stoje i lanci snabdijevanja za proizvodne potrebe ali i lanci snadbjevanja za domaćinstva - navela je Dragana Kokot , generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske.

Problem neće biti samo za domaće firme već i sve ostale širom svijeta koje su izvozno-uvozno orijentisane na Njemačku koja kako stvari stoje nema rješenje za ovu krizu.

- Vanredni događaji poput protesta poljoprivrednika ili sektora transporta, ukoliko potraju, mogu pogoršati privredna kretanja, što u nekim projekcijama može uticati ne samo na BiH, već i na kompletnu EU - naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Analitičari smatraju da su ishitrene odluke njemačke vlade da smanjuju primanja posebno jer je ovo izborna godina koja bi mogla biti i prekretnica na političkoj sceni jer bijes poljoprivrednika i radnika koristi desnica kojoj raste podrška.