latinica  ћирилица
13/01/2024 |  09:35 | Autor: SRNA

Rujević: Izmjene zakona o stanovima - sramotan čin usmjeren protiv Srba

Predsjednik Udruženja "Srpski krajevi" iz Novog Sada Slaviša Rujević ocijenio je da je usvajanje izmjena dva zakona o stanovima još jedan sramotan čin Vlade Federacije BiH /FBiH/ usmjeran, uglavnom, protiv srpskog naroda koji tamo živi ili polaže pravo na imovinu.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Ali ne samo to, ovo je čin i protiv zdravog razuma - rekao je Rujević Srni i upitao kako se, na primjer, znaju kataloške vrijednosti automobila prilikom određivanja poreza i carina, ali ne i vrijednost nekretnina.

Rujević je upitao zašto se u ovom slučaju ne bi pošlo od tržišne vrijednosti nekretnina?

- Ovo je očigledno loša namjera, a ne plod stručnosti - naglasio je Rujević.

On kaže da se, nakon što je Vlada FBiH donijela ovakva dva akta, nameće pitanje gdje je sada međunarodna zajednica da zaštiti ljudska prava, ali i zdravu logiku i razum?.

Vlada FBiH je u utorak, 9. januara, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, te ih uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, između ostalog, reguliše se pitanje raspolaganja stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku na način da se u tom slučaju stan stavlja na raspolaganje opštini na čijem se području nalazi.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo predviđa se i da nosilac prava iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH, a nije stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tom pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.

Sličan prijedlog zakona bio je aktuelan 2022. godine, ali nije prošao u Parlamentu FBiH, te je sada revitalizovan i ponovo ide u parlamentarnu proceduru.