latinica  ћирилица
13/01/2024 |  12:44 ⇒ 18:44 | Autor: RTS

Vučić: Naoružavanje Prištine je rušenje međunarodnog poretka i rezolucije 1244

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi Dežurni operativni centar Vojno-bezbjednosne agencije. Rušenje međunarodnog poretka naoružavanjem Prištine ima za cilj da se suprotno Rezoluciji 1244 i povelje UN ne samo u potpunosti sa KiM ukloni trag postojanja Republike Srbije, već i srpskog naroda, ističe Vučić.
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Aleksandar Vučić je, tokom obilaska Dežurnog operativnog centra VBA, rekao da "ne smijemo da se pravimo slijepi povodom onoga što se dešava oko nas, a sve suprotno međunarodno pravnim normama".

- Kršeći Rezoluciju 1244 ugrožavaju regionalu bezbjednost i stabilnost, snage tzv. KBS ne bi smjele da postoje, a imaju 223 oklopnih vozila - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da Rezolucija 1244 predviđa demilitarizaciju.

- A oni im napraviše vojsku i nastavljaju da prave tu vojsku. Nismo jaki kao Amerika, Engleska, Njemačka, Turska, ali možemo da ukažemo cijelom svijetu da na brutalan način krše međunarodne javnopravne norme, ali to njih ne interesuje, interesuju ih samo njihovi interesi - rekao je Vučić.

Naglasio je da Priština ima najbrže rastući budžet za vojsku i policiju, koje ne bi smijele da postoje prema međunarodnom javnom pravu.

- U poslednje četiri godine, taj budžet je porastao preko dva puta, tzv. kosovske snage bezbjednosti se transformišu pod mentorstvom SAD, a treba da dostignu broj od 5.500 pripadnika - kaže Vučić.

Najavio je da će Srbija imati mnogo veća ulaganja od onih planiranih budžetom.

- Danas svi razumiju zašto je važno da imamo snažnu vojsku, bez nje ne bismo mogli da postojimo kao država - ističe Vučić.

Cilj da se ukloni trag postojanja Srbije i srpskog naroda na KiM

Predsjednik Srbije je naglasio da rušenje međunarodnog pravnog poretka daljim naoružavanjem tzv. kosovsko-bezbijednosnih snaga, ima za cilj da se suprotno Rezoluciji 1244, sa teritorije KiM u potpunosti ukloni bilo kakav trag postojanja Republike Srbije, kao i srpskog naroda.

- Izjave pojedinih tzv. kosovskih zvaničnika nedvosmisleno govore o njihovom cilju uništenja srpskog naroda - rekao je Vučić.

Dodao je da odluka o daljem naoružavanju nije samo najavljena, već je donijeta u američkom Kongresu i odigrava se gotovo svakodnevno i posredstvom drugih zemalja, pre svega Turske, ali i NATO zemalja i Hrvatske.

- Kada se hvale da će svaka policijska patrola biti naoružana dugim cijevima, šalju jasnu poruku da za Srbe nema mjesta, jer samo određene jedinice imaju pravo i mogućnost da nose takvo naoružanje. Sada će biti prisutni naoružani policajci sa dugim cijevima samo kako bi Srbi osjećali nesigurnost i što pre napustili Kosovo - rekao je Vučić.

Opremanje vojske u 2024. biće najbrže i najsnažnije do sada

Vučić je rekao i da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namjenu.

Kako je naveo, nova vozila i oprema bi trebalo da stigne do 2026. godine.

- Svakako će biti velike izmjene u našim jedinicama, idemo na nešto manje taktičke jedinice, koje će imati mnogo bolju koordinaciju i to nije samo riječ o lakim pješadijskim jedinicama, nije reč samo o specijalnim jedinicama, već je riječ i o našim oklopno-mehanizovanim jedinicama - kaže Vučić.

- Danas svi razumiju zašto je važno da imamo snažnu vojsku, bez nje ne bismo mogli da postojimo kao država - ističe Vučić.

- Mi pripremamo sada novi paket od još 150 miliona evra i još 400 miliona evra, za sve ove godine za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije i ova godina će biti najsnažnija i najveća u pogledu vojne opreme i ovo što sam rekao je mimo onoga što je već zapisano u budžetu Republike Srbije, gde je predviđeno negde oko 360 miliona evra za dodatno naoružavanje, pa kada sve ovo saberete ova godina će biti godina u kojoj ćemo se najbrže i najsnažnije opremati - rekao je Vučić.

Uskoro proizvodnja domaćih dronova "samoubica"

Vučić je najavio da očekuje da uskoro, prvi put, u Srbiji krenuti sa serijskom proizvodnjom dronova "samoubica".

- Promijenićemo i bojevu glavu za taj prvi killer dron sa kojim ćemo mi da izađemo i vjerujem da ćemo više hiljada komada imati završenih i predatih vojsci na upotrebu već prije kraja ove 2024. godine - rekao je Vučić.

Vojska danas desetostruko jača

Vučić je rekao da je Vojska Srbije danas desetostruko, a mogao bi, kako je naveo, da kaže i da je stostruko jača nego prije deset godina, što, ističe, pokazuje koliko se tada "neodgovorno odnosilo prema državi".

Odgovarajući na pitanje da li je nabavka oružja i oruđa koju je najavio odgovor na naoružavanje Prištine ili realizacija prethodnih planova, Vučić je kazao da Srbija ima svoje planove, ali i da dobro razumije šta je to što se zbiva i ne samo kada je riječ o Prištini.

- Dobro analizirate situaciju u svijetu, analizirate situaciju u regionu, sagledavate sve činjenice, dobro vidite kako se kreću i političke prilike, dobro razumijete interese i čiji su sve interesi da Srbija bude slomljena. U skladu sa tim donosite odluke i naravno u skladu sa svojim mogućnostima. Naše su mogućnosti izuzetno male u odnosu na velesile poput SAD, Turske i mnoge druge koje brinu o albanskim nelegalnim i kriminalnim strukturama - rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija njima ne može da se suprotstavi, ni u novcu, ni u oružju, ali može da uvijek bude dovoljno snažna da to bude odvraćajući faktor za svakoga ko bi pomislio da je ugrozi.

- I to je odgovorno i to je ozbiljno ponašanje - rekao je Vučić.

Imao je i poruku za one koji tvrde da ne treba da se ulaže u Vojsku nego u nešto drugo, rekavši da bez vojske Srbija ne bi postojala.

- Pozobali bi je za tri dana i to odlično znam, pošto niko u ovoj zemlji silom prilika, silom posla koji obavljam, ne zna međunarodne prilike kao što ih ja poznajem, ne poznaje međunarodnu situaciju kao što ja poznajem i ne poznaje aktere te situacije kao što ih ja poznajem. I znam koliko je važno da naša vojska snaži - rekao je Vučić.

VBA važna za bezbijednost

Pored toga što je istakao značaj agencije za Vojsku, podsjetio je da se ona bavi onim što se dešava spolja i prikuplja podatke o tome šta se dešava u Ukrajini i Gazi i drugim mjestima, kako bismo mogli da iskustva primjenimo u svom odbrambednom sistemu.

- Vojnobezbjednosna agencija se bavi bezbijednošću i sigurnošću naše vojske i onim što se dešava u našim kasarnama i važno je da uvijek imate punu kontrolu nad onim što se zbiva - naglasio je Vučić i istakao da Vojnobezbijednosna agencija sarađuje i sa svim drugim službama bezbjednosti.

Dodao je da se, takođe, bavi i bezbijednošću vojnih objekata i pripadnika Vojske Srbije.

Predstavnici Vojnobezbijednosne agencije rekli su Vučiću da Operativni centar radi non-stop, 365 dana u godini, i da se odatle kontroliše cijela teriorija i prikuljaju informacije.

Zajedno sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Dežurni operativni centar VBA obilaze i ministar odbrane Miloš Vučević, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Želimir Glišović, kao i predstavnici VBA.