latinica  ћирилица
19/01/2024 |  11:21 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Širom Srpske najhrabriji u hladnim rijekama i jezerima plivali za Časni krst (VIDEO/FOTO)

Širom Republike Srpske održano je bogojavljensko plivanje za Časni krst, kojem su prethodile svete liturgije i litije do rijeka. Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života.
Danijel Drljača, pobjednik plivanja za Časni krst u Prijedoru -
Danijel Drljača, pobjednik plivanja za Časni krst u Prijedoru

U Banjaluci je organizovano bogojavljensko plivanje, ovogodšnji pobjednik je Nikola Ćosić, a Časni krst je predao Slobodanu Kesiću koji je slabovid i treba da ide na operaciju u Rusiju.

U hladnom Vrbasu ove godine je za časni krst plivalo 33 učesnika, među kojima je bio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Foto: RTRS

Prethodno je njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom velikog praznika Bogojavljenja.

Titutlu viteza časnog krsta na bogovjavljenskom plivanju u Brčkom ove godine ponio je tridesetosmogodišnji Srđan Pavlović iz tog grada.

Milica Đurić Nikolić iz Kosovske Mitrovice pobjednik je ovogodišnjeg plivanja koje je danas održano na rijeci Drini ispod višegradske ćuprije.

Na Malom jezeru Balkana kod Mrkonjić Grada, po snijegu i hladnoći, uz prisustvo velikog broja građana održano je bogojavljensko plivanje za Časni krst,a do krsta je prvi doplivao Momčilo Koprivica iz Sokoca.

Njegoš Ćirković i Đorđe Stanišić istovremeno su dotakli Časni krst u današnjem bogojavljenskom plivanju u akumulacionom jezeru Perućac na Drini, nedaleko od manastira Karno u srebreničkoj opštini.

Za Časni krst na rijekama Ćehotini u Foči i na Bistrici u Miljevini plivalo je 60 odvažnih plivača, a prvi su do krsta doplivali Danilo Kovačević i Mladen Golubović.

Na rijeci Prači u paljanskom naselju Nikolići do Časnog krsta prvi je doplivao Miladin Vuković, a za nagradu je dobio Sveto pismo.

U Trebinju se nakon litije plivalo za Časni krst, do kojeg je doplivao petnaestogodišnji Matija Runjevac.

U Prijedoru je prvi do Časnog krsta doplivao Danijel Drljača.

Plivanju na kojem je bilo 60 učesnika, prehodila je litija.

Zlata Stanojević iz Glavičica kod Bijeljine, u džentlmenskom bogojavljenskom plivanju na Drini kod Bratunca prva je doplivala do Časnog krsta u konkurenciji 25 muškaraca.

Dvadesetjednogodišnji Ratko Lazić iz Broda prvi je doplivao u Brodu na rijeci Savi.

Marjana Todorović i Aleksandra Јosipović zajedno su doplivale do Časnog krsta na jezeru Busija u opštini Lopare.

Četrnaestogodišnji Uroš Mimić sa Pala prvi je među četrdesetak učesnika doplivao u rijeci Bioštica, u mjestu Knežina kod Sokoca.

Goran Dubovina ove godine prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Željeznici u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža.

Dvadesetjednogodišnji Anđelo Milivojac pobjednik je ovogošnjeg plivanja za Časni krst na rijeci Savi u Gradišci u koje su učestvovala 33 plivača, među kojim i jedna djevojka.

U Kozarskoj Dubici pobjednik ovogodišnjeg plivanja za Časni krst je Ognjen Kovačević.

Nemanja Lero iz Bileće pobjednik je današnjeg bogojavljenskog plivanja na Bilećkom jezeru u kojem je učestvovalo više od 40 plivača.

Foto: RTRS

I u Јezeru se plivalo za Časni krst, do kojeg je doplivao Željko Erceg.

Foto: RTRS

Pavle Popović pobjednik je sedmog plivanja za Bogojavljenski krst koje je pred 2.000 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu, dok je do Časnog krsta u rijeci Uni na gradskoj plaži "Ada" u Novom Gradu prvi doplivao dvadesetpetogodišnji Stefan Stolić.