latinica  ћирилица
19/01/2024 |  19:12 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

SAD pritišće BiH i Hrvatsku za južnu interkonekciju: Hoće li pokleknuti i uvoziti gas tri puta skuplji od ruskog? (VIDEO)

Politički ili ekonomski opravdani projekat? Pritisak Amerike da bude realizovana gasna južna interkonekcija pokazuje da je Zapad odlučan da nameće svoje interese u BiH, ne vodeći računa o procedurama, ali i koliku cijenu bi platili građani. Tako je i američki državni sekretar Entoni Blinken, ni više ni manje, optužio predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da to opstruiše.
Gasovod (Foto: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT) -
Gasovod (Foto: EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT)

Poslao je i pismo šefovima diplomatije BiH i Hrvatske da na njega izvrše pritisak. I sve to pod izgovorom zaštite od navodnog ruskog uticaja.

Јužna gasna interkonekcija, za koju je ranije dogovarano da ide paralelno sa istočnom novom interkonekcijom, projekat je za koji se danas beskrupulozno zalaže Amerika.

Da li ih interesuju uslovi izgradnje, ekonomska opravdanost ili da pošto-poto ispune svoje političke interese? Odgovor bi mogli tražiti u zahtjevu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koji je, zašto ne počinje realizacija, okrivio predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

I zbog toga se žalio šefovima diplomatije u BiH i Hrvatskoj.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman konstatovao je da je i za njegovu zemlju projekat značajan.

- Nisam protiv južne gasne interkonekcije, ali prije gradnje treba da budu ispoštovane određene procedure - kaže predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pritisci Amerike, poručuje, neće proći.

- Sve i da krene danas to ne može biti završeno za sedam-osam godina i tu treba puno novca rekao je Čović.

Međutim, to je Amerikancima u drugom planu. Kao i činjenica, barem po procjeni stručnjaka za energetiku, što bi gradnja istočne nove interkonkecije bila mnogo isplativija od južne.

Logično, cijena gasa koji ide gasovodom mnogo je jeftinija od transporta tečnog gasa.

Informacija da se američki državni sekretar obraća ministru spoljnih poslova u Savjetu ministara i od njega direktno traži da obezbijedi da se realizuje projekat južne interkonekcije, i to što prije, jasno pokazuje kako su agilni kada je riječ o njihovom interesu i da je pravi smisao cijelog cirkusa sa Kristijanom Šmitom da bude njihov lični zastupnik i omogući da se preko njega potpuno ovlada resursima BiH, poručuje predsjednik Srpske Milorad Dodik.

- To rade i Britanci, rade i Amerikanci, i pitanje je šta ćemo ovih dana još čuti u kakve kriminalne aktivnosti su umiješani visoki zvaničnici u BiH, a sve po nalogu Zapada. I sad neko treba da povjeruje da je to sve zato što žele da zaštite BiH od uticaja Rusije, zato će gurnuti svoj plin po cijeni tako povoljnoj da im se zanebesa u Federaciji, baš kao i Evropi. I to je njihova pomoć i politika mira, poštovanja Dejtona i suvereniteta? Ti Amerikanci stvarno misle da smo nepismeni i da niko ne zna da sabere koliko su dva i dva, i zašto rade to što rade, da štite svoje interese - napomenuo je Dodik.

Da je politika zasjenila ekonomiju već odavno je jasno. Međutim, kada zvaničnik SAD bez mrve diplomatskih manira traži ispunjavanje određenih zahtjeva u interesu njegove zemlje, a na štetu drugih, to bi se možda moglo nazvati i diplomatskim skandalom.

Ali kada je riječ o Americi čini se sve je dozvoljeno i ništa ne treba da čudi.