latinica  ћирилица
24/01/2024 |  06:52 ⇒ 25/01/2024 | 10:28 | Autor: RTRS

Dokumentarni film "Život je maskenbal" na RTRS u nedjelju od 21 čas (VIDEO)

Dokumentarni film o pjesniku Dušku Trifunoviću u produkciji Radio-televizije Republike Srpske "Gospodin među drugovima" gledajte na RTRS u nedjelju, 28. januara u 21 čas.
Sa snimanja filma "Život je maskenbal" - Foto: Ustupljena fotografija
Sa snimanja filma "Život je maskenbal"Foto: Ustupljena fotografija

"Život je maskenbal", priča je o dječaku sa malim izgledima da preživi djetinjstvo.

Pripovijest o "radniku-pjesniku", mladom mašinbravaru, koji piše pjesme, krijući se po ćoškovima naftne rafinerije, a koji će se za vrlo kratko vrijeme nametnuti kao vrlo važna figura književnog i ukupnog javnog života Sarajeva i BiH početkom šesdesetih prošlog vijeka.

Ovo je film o čovjeku koji je opismenio popularnu muziku, a kao zaslugu za to, umjesto unosnih tantijema za bezvremenske hitove, zalijepljena mu je etiketa: "estradni pjesnik".

Drama o čovjeku, nekadašnjem simbolu Sarajeva, koji će ovaj grad napustiti, nečujno, 1992. godine.

A u Novom Sadu će sam sebi prišiti novu etiketu: "pjesnik - izmaglica". Ne izbjeglica, već izmaglica. Napisaće ponovo, po sjećanju većinu svojih djela: zbirke pjesama, romane, dramske komade.

Kako je i zašto Duško Trifunović bio i ostao više poznat, nego čitan? Zašto je pjesnik, ovjenčan najznačajnijim pjesničkim nagradama, antologizovan, verifikovan od ozbiljne književne kritike, u akademskim krugovima i dalje uladičen među estradne pjesnike?

U filmu učestvuju pisci: Ranko Risojević, Pero Zubac, Rajko Petrov Nogo, Izet Sarajlić, Muharem Bazdulj; muzičari: Goran Bregović, Gabor Lendžel, Željko Bebek, Seid Memić - Vajta; akademik, Zoran Paunović, te bliski saradnici i prijatelji Slobodan Terzić, Bogica Mijatović, Milan Gutić, Zoran Kolundžija i Milorad Mirčić, koji su o Trifunoviću rekli da je sa njegovim odlaskom završen čitava jedna epoha. Bio je prvi koji je pokazao da popularna muzika u sebe može da primi ozbiljnu poeziju.

Znao je da ono što narod nosi u svom genu, pretoči u adekvatne stihove koji su, u velikom broju, ušli u svakodnevni govor, te ih ljudi izgovaraju kao narodne mudrosti, ne znajući im autora.

Trajanje dokumentarnog filma je 88 minuta.

Film su realizovali reditelj Branko Lazić, scenarista Saša Berendika, savjetnik na projektu Tatjana Marjanović, direktor fotografije Ljubomir Tešinić, montažer Vedran Marić, snimatelj Dejan Račić, majstor svjetla Dragan Talić, majstor tona Vladimir Vladetić i producent Saša Đorđević.