latinica  ћирилица
25/01/2024 |  17:31 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Dodik nakon sastanka sa privrednicima: Ostaje najniža plata od 900 KM (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima Unije poslodavaca Srpske i Privredne komore, da u Srpskoj ostaje najniža plata od 900 KM.
Milorad Dodik na sastanku sa privrednicima - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik na sastanku sa privrednicimaFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Tragamo za konkretnim privrednim djelatnostima i uslugama i onima koji bi mogli da imaju probleme u poslovanju. Moraće da dokazuju da imaju taj problem i država će sa njima te probleme rješavati - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je potrebno da se pronađe način da se pomogne onima koji imaju objektivne gubitke, ističući da je ključno pitanje privrede Republike Srpske kako podići produktivnost i tehnološki razvoj.

On je istakao da će pomoći u traganjima za rješenjima svima, kao što su drvna, tekstilna, industrija obuće gdje se zapošljava najveći broj radnika.

- Mi ne možemo da snosimo odgovornost za smanjene narudžbe iz inostranstva, ali možemo da pomognemo da ljudi ne izgube radna mjesta i da se firma ne dovede u problem - naveo je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska želi da sačuva kvalitetna radna mjesta, ali ne na uštrb njihovog gubitka i poslodavaca koje, kako je rekao, veoma cijeni i poštuje, jer daju doprinos razvoju Srpske.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da će u narednih sedam dana raditi na rješenju problema, dodajući da postoje preduzeća koja ne mogu podnijeti povećanje najniže plate na 900 KM.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je razgovor bio konstruktivan i da su analizirani svi sektori, posebno one koji će biti ugroženi.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Radovan Višković, ministri finansija Zora Vidović, privrede i preduzetništva Vojin Mitrović, rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, kao i predstavnici Privredne komore i Unije poslodavaca Srpske.