latinica  ћирилица
29/01/2024 |  17:40 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Salčin: Dobri rezultati geoloških istraživanja

Pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju Republike Srpske Esad Salčin ukazao je na značaj geoloških istraživanja, navodeći da se ona trenutno intenzivno odvijaju na cijelom prostoru Republike Srpske i da su zabilježeni dobri rezultati.
Јavna rasprava Ministrastva energetike - Foto: SRNA
Јavna rasprava Ministrastva energetikeFoto: SRNA

Salčin je naglasio da Srpska ima u potpunosti zakonski uređenu ovu oblast, te izrazio zadovoljstvo što su javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima veoma posjećene.

- Na javnim raspravama najviše je bilo riječi o ulozi lokalne zajednice u budućim odobravanjima detaljnih geoloških istraživanja, koja je Nacrtom redefinisana, te se ne traži saglasnost lokalne zajednice za detaljna geološka istraživanja, što se tražilo ranije - rekao je Salčin Srni u Banjaluci nakon završne javne rasprave o Nacrtu zakona.

Osim toga, dodao je on, na javnim raspravama bilo je riječi i o količini mineralnih sirovina koja se može uzeti u fazi istraživanja za potrebe ispitivanja fizičko-hemijskih i tehnoloških karakteristika mineralne sirovine.

- Izmjenama i dopunama Zakona promijenjen je način rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u smislu da se ti odnosi rješavaju prije detaljnih geoloških istraživanja na terenu - naveo je Salčin.

On je napomenuo da se geološka istraživanja na ovim prostorima institucionalno obavljaju već 150 godina, te da su uvijek bila uređena.

- Geološka istraživanja treba redovno izvoditi, ne samo zbog istraživanja ležišta mineralnih sirovina, nego i zbog hidro-geoloških, geo-tehničkih i inžinjersko-geoloških istraživanja - rekao je Salčin.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, u organizciji Ministarstva energetike i rudarstva, danas je održana završna javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, a prethodno su održane u Gacku, Zvorniku i Prijedoru.

Narodna skupština Republike Srpske je 22. decembra prošle godine donijela zaključak da Nacrt zakona bude upućen u javnu raspravu jer se ovim dokumentom uređuju pitanja od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zainteresovani građani.

Nacrt zakona objavljen je na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske, a komentare i sugestije na Nacrt zakona sva zainteresovana lica mogu dostaviti do 15. februara na mejl adrese mier@mier.vladars.rs, e.salcin@mier.vladars.rs i s.mandic@mier.vladars.rs.