latinica  ћирилица
30/01/2024 |  11:51 ⇒ 13:51 | Autor: Agencije

Vučić: Do kraja godine Vojska dobija ogromnu količinu dronova-samoubica (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da vjeruje da će do kraja godine Vojska Srbije moći da nabavi veliku količinu dronova-kamikaza koji će biti domaće proizvodnje.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

- Verujem da ćemo u saradnji sa brojnim privrednicima moći da do kraja godine pokažemo veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje - rekao je Vučić prilikom statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider.

Vučić je dodao da nabavka novog oružja zahtjeva nove vojnike i novu obuku i dodao je da će sada Vojska Srbije u okviru oklopnih jedinica imati i nove jedinice koje će upravljati dronovima.

- Uvijek vam više ode na povećanje plata zato što je to nije jednokratan trošak, ali ogroman novac nam odlazi na oružje i oruđe. Ovo je nama najvažniji sastanak u Vojsci Srbije - dodao je Vučić.

Vučić je izjavio da je naručena proizvodnja 80 "Lazara", 112 "Miloša", kao i da se očekuje da stigne važan sistem iz Ruske federacije koji služi za elektronsko ometanje. On je prilikom statičkog prikaza sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kasarni Topčider rekao da su obezbijeđena sredstva za 701 sistem naoružanja i da ostaje da se nađu sredstva za još 853 sistema iz domaće industrije.

- Čekamo važan sistem iz Rusije koji služi za elektronsko ometanje. Ima još novih sistema što će ljudi moći da vide u Nišu za praznike - rekao je Vučić.

Ovom prilikom, Vučić je dodao da postoji veliko interesovanje u inostranstvu za najmoderniju verziju srpskog oklopnog transportera "Lazar 3".

- Ovo je najmodernija verzija, koju svi stranci hoće da kupe i traže od nas - rekao je Vučić tokom obilaska.

Predsjedniku je rečeno da transporter ima i svuda postavljene kamere za sve koji njime upravljaju, kao i za mitraljesca, kao i veliki nivo protivminske zaštite. Istaknuto je da nova verzija transportera ima veliki nivo zaštite ukoliko vozilo upadne u zasedu, kao i da ima jači oklop.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Srbija je ozbiljna država koja ima ozbiljnu vojsku, spremamo se da sačuvamo svoju zemlju, jer u sadašnjim uslovima ako nemate dovoljno snažnu vojsku nećete imati ni zemlju ni državu, u skladu sa tim moramo da osnažimo našu odbranu i koncept tzv. totalne odbrane, moramo da budemo spremni, nikoga ne ugrožavamo, čuvamo zemlju i odvraćamo potencijalne agresore - dodao je Vučić.

U obilasku sa predsjednikom Vučićem su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.