latinica  ћирилица
06/02/2024 |  11:11 ⇒ 11:16 | Autor: SRNA

Marković: Sudski postupak protiv Dodika ima politički karakter

Profesor ustavnog prava Goran Marković izjavio je da sudski postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ima politički karakter i zbog onoga što mu se stavlja na teret, ali i zbog sudije koja je povezana sa političkim funkcijama.
Dodik pred Sudom BiH - Foto: RTRS
Dodik pred Sudom BiHFoto: RTRS

Marković je za Srnu istakao da sudski postupak ima politički karakter samim tim što se vodi protiv optuženih kojima se sudi za kršenje nametnutog zakona - i to zakona koji to nije, budući da ga je donijelo lice čije imenovanje za visokog predstavnika nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN, kao što je do sada bio slučaj.

Prema njegovim riječima, čak i da je to imenovanje bilo izvršeno kao u prethodnim slučajevima, ostaje činjenica da bivši visoki predstavnici nisu bili ovlašćeni da donose zakone.

- Oni to jesu činili, ali to što su međunarodni i domaći politički činioci to odobravali ili nevoljno prihvatali ne znači da su visoki predstavnici imali to ovlašćenje. Prema tome, ova dva pitanja sasvim su dovoljna za ukazivanje na politički karakter sudskog postupka - konstatovao je Marković, koji je i dekan Pravnog fakulteta na Univerzitetu Istočno Sarajevo.

On je ukazao da svaki sudski postupak, a krivični posebno, mora biti pravičan i zakonit.

- Postoji podozrivost u pogledu mogućnosti da postupak bude pravičan ukoliko ga vodi sudija koji u prošlosti ima iskustvo u obavljanju funkcije koja je politička ili neposredno povezana sa političkom funkcijom, a to nije dobar osnov za vođenje sudskog postupka - ocijenio je Marković.

Posebnu podozrivost, dodao je on, izazivaju činjenice da se postupajući sudija mijenja bez prethodnog obavještavanja odbrane i da se postupak vodi prilično brzo, pa se stvara utisak da se nekome žuri da presuda bude što prije donesena.

On je podvukao da BiH može napredovati samo na temelju sporazumijevanja i kompromisa.

- Vođenje ovakvog sudskog postupka, i to na ovakan način, pogoršava međunacionalne odnose u BiH, što može koristiti samo malom broju ljudi koji misle profitirati na tome - poručio je Marković.

U Sudu BiH juče je održano ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela svoj koncept i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Uzunovićeva je od 1998. do 2001. godine za vrijeme mandata premijera FBiH Edhema Bičakčića /SDA/ obavljala poslove zamjenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija, kao i poslove savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera federalne Vlade.

Bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je Uzunovićeva tokom rata bila pripadnik takozvane Armije BiH, i to pomoćnik komandira, a nakon toga je obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu, što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna.

Kojić je rekao da je Centar, dok je on bio direktor, dostavio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH informaciju o sudijama i tužiocima Suda i Tužilaštva BiH koji su obavljali pravosudne funkcije za vrijeme oružanih sukoba u BiH.