latinica  ћирилица
06/02/2024 |  13:40 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Sud BiH prikazao svu bijedu neustavnog pravosudnog sistema

Nastavak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku pred Sudom BiH prikazao je svu bijedu nametnutog i neustavnog pravosudnog sistema na BiH nivou koji se više ni ne trudi da prikrije svoju ulogu egzekutora neposlušnih političara, i to odlukama drugih političara zaogrnutih u sudijsku togu, izjavila je srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

Bursaćeva je ocijenila da takvi, očito, nemaju ni zrno neophodnog profesionalnog ili moralnog kredibiliteta, a činjenicu da su u sudijsku stolicu sjeli iz redova političara i ratnog kadra SDA moraju da opravdaju upravo nečasnim radnjama.

- Takvi ne mijenjaju politički pravac i konačan cilj - nestanak Republike Srpske, a očito da ne biraju ni sredstva - ukazala je Bursaćeva.

Ona je poručila da država koja ima pravosuđe kakvo je prikazano u nastavku suđenja predsjedniku Republike Srpske pred Sudom BiH treba da se zabrine za svoju budućnost.

- Država čiji pravosudni sistem u zakonodavnoj oblasti daje primat neizabranim strancima u odnosu na parlament, koja u pojedinim procesima daje primat naredbama iz neformalnih centara moći u odnosu na sopstvene procesne i materijalne propise i kojoj pravosuđe služi za disciplinovanje pojedinaca - jednostavno nije i ne može biti država - konstatovala je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, to može biti protektorat ili kopija srednjovjekovne feudalne strukture, ali nikako država zasnivana na pravnim i demokratskim principima.

- Svako ko misli da je to put kojim BiH treba da ide, duboko se vara. Ovakva brutalna, nepravna i nepravedna akcija rušitelja Republike Srpske, ali i dejtonske BiH, osnovnih pravnih i demokratskih principa, mora da računa na reakciju odgovarajućeg oblika i intenziteta - istakla je Bursaćeva za Srnu.

Ona je poručila da ono što se u ovom procesu napada, od ličnih prava pojedinaca do prava Republike Srpske u cjelini, mora biti odbranjeno svim raspoloživim sredstvima.

- Nepravo i nepravda nigdje nisu mogli da opstanu, pa neće ni ovdje, ma kakva sila da ih kreira i podržava - konstatovala je srpski delegat u Domu naroda.

U Sudu BiH juče je održano ročište protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu, a odbrana iznijela koncept odbrane konstatujući da se optužnicom ruši suverenitet BiH i zatražila izuzeće sudije Sene Uzunović, koja se u sudnici pojavila umjesto Mirsada Strike.

Bivši direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je Srni da je Uzunovićeva tokom rata bila pripadnik takozvane Armije BiH, i to pomoćnik komandira, te da je nakon toga obavljala pravosudnu funkciju u sudu u Konjicu, što stvara opravdanu sumnju da ne može biti nepristrasna.