latinica  ћирилица
08/02/2024 |  10:42 ⇒ 12:10 | Autor: RTRS

Bećiroviću zasmetala Dodikova izjava da EU put BiH može, ali kada odu strane sudije

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović reagovao je nakon izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji smatra da evropski put BiH može, ali kada odu stranci iz Ustavnog suda BiH.
Denis Bećirović - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Denis BećirovićFoto: www.predsjednistvobih.ba

- Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destrukciji Ustavnog suda BiH. Svi u BiH i van nje dobro znaju njegove javno deklarisane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i "visoki predstavnik" međunarodne zajednice u BiH. Nijedan političar koji se zalaže za BiH ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim suštinski bitnim pitanjima za BiH. Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak BiH - kaže Bećirović.

On je rekao i da "evropski put BiH ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i evroatlantsku budućnost BiH, već da bi postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi".

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da za Republiku Srpsku nije sporan evropski put BiH, ali jeste selektivno sprovođenje 14 prioriteta.

- Ne bude li dogovora o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, onda nema ni dogovora o zakonima o Sudu, sprečavanju pranja novca i sukobu interesa. Opomena je ovo predsjednika Srpske Milorada Dodika Elmedinu Konakoviću ministru inostranih poslova, koji najavljuje sankcije i izolaciju Srpske - rekao je Dodik juče za RTRS.