latinica  ћирилица
10/02/2024 |  08:14 ⇒ 11:58 | Autor: RTRS

Na snazi mjere protiv ptičijeg gripa, nema mjesta panici (VIDEO)

U Gradišci i Srpcu registrovani su slučajevi ptičijeg gripa. U mjestu Donja Dolina, na granici sa opštinom Srbac, lovci su pronašli 25 uginulih labudova.
Ptičiji grip - Foto: RTRS
Ptičiji gripFoto: RTRS

S obzirom na to da je riječ o bolesti divljih ptica, izvoz mesa živine u Evropsku Uniju nije ugrožen, kao ni unutrašnji promet.

- Preventiva je najbolji lijek. Treba sprovoditi sve veterinarsko-sanitarne mjere propisane pravilnicima i onda je mogućnost pojave bilo koje zarazne bolesti svedena na minimum - rekao je Saša Bošković, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Bošković je gostujući u našem Јutarnjem programu naveo da su skoro sve farme uvele visoke standarde u vezi s pitanjem bezbjednosti.

- To je opasna bolest za živinu, pa je svaku sumnjivu pojavu potrebno prijaviti vetrinarskim radnicima - naveo je Bošković i dodao da u Srpskoj nema mjesta za paniku jer se donose mjere za sprečavanje bolesti.

Naglasio je da su rijetki slučajevi da se bolest prenese na čovjeka.

U proteklih šest mjeseci ptičiji grip kod divljih ptica prijavljen je u većini država Evrope i u zemljama okruženja - Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.