latinica  ћирилица
10/02/2024 |  15:10 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Beograd: Predstavljena knjiga "Rusi, Kosmet i vreme" Radmile Todić Vulićević (VIDEO)

Centar Ruskog geografskog društva u Srbiji i Ruski dom u Beogradu predstavili su knjigu "Rusi, Kosmet i vreme" autorke Radmile Todić Vulićević.
Promocija knjige "Rusi, Kosmet i vreme" - Foto: RTRS
Promocija knjige "Rusi, Kosmet i vreme"Foto: RTRS

Riječ je djelu koje se bavi životima Rusa koji su nakon Oktobarske revolucije 1917. započeli život na prostoru Kosova i Metohije.

Kroz sjećanja njihovih potomaka ova knjiga oživljava priče tzv. "bijelih Rusa" – profesora, ljekara, oficira carske vojske, sveštenika, ali i svih ostalih koji su svojim djelima bitno uticali na razvoj Kosova i Metohije.



- Oni su donijeli taj ruski duh koji su njegovali u svojim domaćinstvima, ali su počeli da prihvataju i nešto naše. Počeli su da slave slave, da se žene srpskim udovicama i prihvatraju siročad kao svoju djecu - navela je Todić Vulićević.

Miroljub Milinčić direktor Ruskog geografskog društva u Srbiji naveo je da je kraljevina SHS bila jedna od rijetkih koja im je širom otvorila granice i i primila ih sa svim pravima i obavezama.

- "Beloemigranti" su ulazili i u strukture vojske i policije, ali i u državni aparat. Bilo je 300 kolonije plus pojedinci - dodao je on.