latinica  ћирилица
11/02/2024 |  08:02 ⇒ 08:02 | Autor: SRNA

Više stotina učesnika na Sajmu zavičaja u Novom Sadu

U Novom Sadu danas će biti otvoren Sajam zavičaja koji će okupiti nekoliko stotina predstavnika udruženja, opština i gradova širom regiona, među kojima i iz Republike Srpske i Federacije BiH.
Folklor - Foto: RTRS
FolklorFoto: RTRS

Manifestaciju organizuje Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, za čiji rad sredstva obezbjeđuje Pokrajinska vlada Vojvodine.

Smisao Sajma zavičaja je okupljanje, povezivanje i jačanje saradnje institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona.

Osim razvijanja privrednih i turističkih potencijala kroz regionalno povezivanje, veliki značaj posvećuje se aktivnostima usmjerenim na njegovanje bogate kulturne baštine srpskog naroda, očuvanje tradicije, običaja, promovisanje jezika, pisma i svih kulturnih dobara, navodi se u pozivu.

Na sajmu će, između ostalih, predstaviti udruženja, kulturno umjetnička društva i pojedinci iz Novog Grada, Modriče, Šamca, Vukosavlja, Pelagićeva, Donjeg Žabar, Petrovca-Drinića, Drvara i Bosanskog Petrovca.

Direktor Centra za podršku povratnicima Nemanja Davidović izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da će izlagači, kosci i članovi kulturno-umjetničkih društava, organizovani u okviru ovog centra, učestvovati na Sajmu i prenijeti duh tradicije i običaja ovog kraja.